Dryck till skaldjuren? Här är 6 perfekta val

Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar sex grymma dryckesval till skaldjur.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-08-08 08:56  |  Lästid: 2 minuter

Färska skaldjur är i mina ögon bland det godaste – och enklaste – man kan äta. Och givetvis vill man ha något svalt och läskande att skölja ner med. Här är några finfina flaskor att plocka på dig.


Muscadet Sèvre et Main sur lie 2015
(nr 2275, 84 kr). Sjukt friskt, lätt och aromatiskt med gröna äpplen, citron och lite jästtoner. Passar till typ allt i skaldjursväg.


Georg Breuer Riesling Sauvage 2015
(nr 5899, 119 kr). Krispig och knastertorr Rheingauriesling med toner av lime, päron och lite stenig mineral. Sitter som gjuten till lite matigare skaldjur som krabba.


Chablis Clotilde Davenne 2014
(nr 6307, 169 kr). Chablis är aldrig fel till skaldjur, och det här är en chablis av enklare sort som gör jobbet perfekt. De lite salta mineraltonerna och citrusskärpan gifter sig helt perfekt med skaldjur, gärna färska ostron.


Grongnet Special Club 2010
(nr 99598, 437 kr). En grym champagne som finns i småpartisortimentet just nu. Bjuder både på citrus och friska äppeltoner och mognadsnyanser i form av choklad, nougat och nötter. Korka upp till skaldjursplatå och kvällen är i hamn.


Côtes du Jura Chardonnay 2013
(nr 2327, 149 kr). Halvfet chardonnay med nyanser av brynt smör, röda äpplen, färska örter, hasselnötter och citrus. Klockrent val om du vill tillaga skaldjuren, till exempel gratinerade havskräftor eller smörpocherad hummer.


Carnegie Porter
(nr 1497, 16,90 kr). Är det ostronfrossa på menyn? Då är faktiskt det här det absolut bästa valet. Champagne och andra vita viner kan lätt framkalla en metallisk ton i munnen tillsammans med ostron, men en klassisk porter sitter som en smäck. Testa!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:07