Du hörde rätt – kycklingfjädrar kan bli nya mattrenden i framtiden

Är det här framtidens käk, månne? Ps. Inget för äckelmagade.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-12-18 10:21  |  Lästid: 2 minuter

Miljö- och klimathotet är en ångestfråga. Växthusutsläppen måste snabbt minska och det drastiskt, annars är hela vår existens i fara. Ett av de miljöområden det diskuteras mest frekvent om är vår problematiska matproduktion. Dels för att det är en av de allra värsta utsläppsbovarna, men också på grund av vi i framtiden, om inget görs, riskerar massvält till följd av att jordens befolkning hela tiden ökar. Med den vetskapen i bakhuvudet grunnar toppolitiker, forskare och entreprenörer dagligen på kreativa idéer för att hitta nya lösningar till en mer hållbar matproduktion – som dessutom mättar fler magar.

En vanlig lösning som ofta nämns är att vi måste ställa om till en mer växtbaserad kost. Andra tar steget längre och propagerar för att larver och insekter är framtidens mat. Men nu håller en thailändsk student i London på med att ta fram en spännande lösning som innehåller varken eller (äckelmagade personer lär dock rynka på näsan en aning).

Det var när 30-åriga Sorawut Kittibanthorn letade efter nya sätt att återvinna avfall, som hans uppmärksamhet drogs till de miljoner kycklingfjädrar som går till spillo varje år. Med vetskapen av dess rika proteininnehåll började han forska på hur man bäst kan utnyttja fjädrarnas näringskomponenter för att omvandla det till mänsklig föda.

– Kycklingfjädrarna innehåller massor av protein och om vi kan servera det till andra i världen, kommer efterfrågan att bidra till att minska avfallet, sa Kittibanthor i en intervju med Reuters.

Och potentialen för projektet verkar enorm. Enligt Sorawut själv dumpas det årligen 2,3 miljoner ton fjädrar i Europa och med tanke på att den genomsnittliga kycklingskonsumtionen väntas öka i Asien, tror han på en 30 procentig ökning av kycklingfjädrar som därmed kan utnyttjas till ny föda.

Han medger att idéen fortfarande kräver mer forskning och utveckling. Men hans prototyper, bland annat en version av chicken nuggets samt en variant av en finare köttbit, har redan fått mycket fina recensioner.

– Strukturen är väldigt komplex och avancerad. Det är något du inte skulle kunna föreställa dig att kycklingfjädrar skulle kunna bidra med i den här typen av maträtt. Jag kan verkligen föreställa mig få detta serverat på en fin restaurang, till och med på en Michelin-krog, säger matbloggaren Cholrapee Asvinvichit efter att ha stoppat i sig en ”biff” som serverades med sås och potatismos.

– Jag tror det har potential att bli en alternativ källa till föda i framtiden, säger livsmedelsforskaren Hathairat Rimkeeree, verksam vid Kasesart University i Bangkok.

De senaste årens mattrender har präglats mycket av vegokäk och plantbaserad föda. Och det är inte bara på grund av klimathotet. Avslöjanden om oetisk djurhållning är också en betydande del av förklaringen. Men, även om fjäderbaserad mat varken kan klassas som vegetarisk eller vegansk, menar Sorawut att det bör ses som etiskt käk.

– Jag planerar att närma mig restaurangerna med nollsvinn först. För även om rätterna är gjorda av fjäderfäavfall är det fortfarande en biprodukt från djur som vi normalt konsumerar.

Nyfiken på hur resultatet ser ut? Kolla in nedan eller Sorawuts insta-flöde.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-12-18 10:22