Annons

Allt som krävs är en vass kniv, rå fisk och lite fingerfärdighet. Carl Ishizaki, kökschef på Itamae sushi bar i Stockholm, förklarar för Cafés Anders Olsson hur du får svart bälte i sushitillagning.

RISET
Du behöver: Japanskt rundkornigt ris, finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer.
Tänk på: Innan du kokar riset bördu tvätta bort det vita dammet.
Tillagning: Fyll upp en kastrull med ris och vatten. Lägg handen på riset och fyll på med vatten tills du når knogarna – då är det tillräckligt. Låt riset stå i vatten i max femton minuter. Koka därefter på hög värme tills vattnet försvinner. Låt det dra i femton minuter. Häll ut riset i ett kar och tillsätt sushivinäger. Kyl därefter riset genom att fläkta med en tidning.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

FISKEN
Du behöver: Färsk lax, tonfisk, räkor.
Tänk på: Ej insjöfisk på grund av sjukdomsrisken.
Tillagning: Det är viktigt att fisken är färsk för att den ska bli god. Skär upp bitar som är nästan ett finger lång, ett halvt finger bred och 3,5 millimeter tjock. Skär mot fibrerna med en vass kniv.

TILLBEHÖR
Du behöver: Wasabi (grön pepparrotskräm som du har på fisken) sushisoja, sushivinäger. Ingridienserna och tillbehören finns att köpa i välsorterade livsmedels-affärer eller i asiatiska affärer.


RECEPT PÅ SUSHI
En niobitarstallrik innehåller fyra laxbitar, en tonfiskbit, en räka och tre sjögräsrullar.
Till fyra personer behöver du:

 

Ingredienser:
• 400 gram ris
• 2 deciliter sushivinäger
• 160 gram lax (10 gram per bit)
• 40 gram tonfisk
• 4 tigerräkor
• 12 sjögräsrullar (snabbkurs nedan)

Gör så här:
Krama riset med höger hand till en avlång boll (händerna måste vara blöta annars fastnar riset). Med vänsterhanden stryker du på wasabi på laxen eller räkan och lägger den därefter på riset. Ta så lite som möjligt i fisken, eftersom handvärme gör den ofräsch. Bra sushi äter du med en gång, men det går att att vänta. Täck i så fall maten med plast och förvara kallt.


LÄR DIG RULLA SJÖGRÄS
Alla som någon gång bakat en rulltårta kan, efter lite träning, rulla en sjögräsrulle i ett nafs. Däremot är det inte lika enkelt att göra sjögräsrullarnas Rolls Royce – den omvända sjögräsrullen. Carl Ishizaki förklarar hur du gör. Du behöver: Bambumatta, plastfilm, sjögräs, ris, avocado, crabfish och japansk majonäs.

  1. Lägg plastfilmen över bambumattan. Placera därefter det uppblötta sjögräset ovanpå. Lägg 300 gram ris ovanpå sjögräset.
  2. Vänd på sjögräset så att riset kommer under. Lägg därefter ut avocado och crabfish på sjögräset. Stänk över japansk majonnäs.
  3. Rulla ihop rullen och använd bambumattan för att forma den.
  4. Behåll plasten på och skär upp i två centimeter tjocka bitar. Servera.
Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar