Dunka en basketboll

joel  |  Publicerad 2006-06-27 18:56  |  Lästid: 2 minuter

Basketdunken är unik i sitt slag. Hård och kraftfull piskar den igång publiken, taggar medspelarna och trycker samtidigt ner motståndarna i skorna på ett sätt som du inte ser i någon annan sport. En dunk har, som det heter, allt Svenska landslagets Oluoma Nnamaka – till vardags small forward i tyska Telekom Baskets Bonn – är den som står för de svettigaste dunkarna i landet. Här avslöjar han sina knep för att du ska bli den coolaste basketspelaren i kvarteret.

TA RÄTT ANSATS
– Börja från ungefär halva planen. Det är inte många som vid låg fart kan hoppa tillräckligt högt för att dunka, så försök få upp farten så mycket som möjligt. Är du högerhänt, placera dig med högerhanden inåt planen och vice versa. Närma dig korgen via en mindre båge i ansatsen. Tänk på att du ska hoppa högt, inte långt, så ha kontroll på ditt hopp i stället för att bara tokspringa.

HÅLL KONTROLL PÅ BOLLEN
– Eftersom du behöver ha hög fart måste du också kunna kontrollera bollen när du kommer rusande. Du ska vid dunken kunna fokusera dig totalt på korgen och inte ens behöva tänka på att få med dig bollen. Får du problem i det här läget är det bara att träna på att studsa bollen och röra dig fortare och fortare framåt. Ett annat sätt att få in rätt tajming, hoppteknik och steg är att börja med att hoppa mot korgen utan boll.

TAJMA UPPHOPPET
– Att närma sig korgen rakt framifrån är det absolut lättaste och det du ska börja med. Det ben du är starkast i och mest bekväm att hoppa med ska också stå för upphoppet. I dina sista två steg mot korgen skjuter du ifrån med det andra benet och hoppar upp med ditt starkaste ben. Precis innan upphoppet greppar du bollen med båda händerna för att få rätt balans, på vägen upp släpper du en hand för att slutligen dunka. Kan du få grepp om bollen med handen underlättar det naturligtvis, gör annars bara handen så stor som möjligt så att bollen ligger bra. Detta gäller främst vid en enhandsdunk rakt framifrån. Vid andra typer av dunkar som till exempel ”reverse” (baklänges), ökar kraven på spänst, teknik och tajming.

HOPPA HÖGT
– Att dunka kräver bra spänst. Hela bollen och i alla fall halva underarmen ska vara över korgringen för att du ska få godkänt. Korgen sitter 3,05 meter upp i luften så om du själv är upp emot 1,90 bör du, även helt utan basketvana, kunna lära dig dunka utan problem. Mät hur lång du är stående med armen rakt upp i luften så får du veta hur högt du behöver hoppa för att lyckas med din dunk. Någon att jämföra med i såna här sammanhang är alltid Michael Jordan. Han hoppade, stillastående, 1,08 meter rakt upp i luften!

DUNKA VID RÄTT TILLFÄLLE
– Dunka gör man i första hand för att det är säkrare än att skjuta – när du väl har möjlighet att göra det så missar du inte. Stämningen på läktaren ökar vid en dunk och ditt lag får ett psykiskt övertag. Den enda gången du inte ska dunka – även om du har möjlighet till det – är när det bara återstår sekunder av matchen och ditt lag behöver tre poäng. Då ska du skjuta.

Daniel Kjellsson

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 12:13