Eden Hazard: ”Jag är nästa storstjärna i Premier League”

Victor Johansson  |  Publicerad 2015-11-02 15:37  |  Lästid: 3 minuter
edenhazard

Eden Hazard, plåtad i London i september, iklädd Nike F.C Woven N98 Jacket. 24-åringen  är frontfigur för det belgiska fotbollsundret: ”Vi har tagit tillvara på talangerna hos andragenerationen med invandrare.”

När Messi och Ronaldo slutar spår fotbollsvärlden att du blir nästa storstjärna. Vad har du för tankar kring det?

– Jag vet inte om jag vill vara som Messi och Ronaldo. Jag vill bara arbeta. Det finns många bra spelare som kan ta över, så som Neymar och Mario Götze, det är en bra fotbollsgeneration just nu. Men jag är nästa storstjärna i Premier League.

Förra året drev du med Zlatan Ibrahimovic franskakunskaper på Twitter när du skrev: ”Vill du att jag ska svänga förbi för en snabb franskalektion?” Varpå Zlatan svarade: ”I utbyte kan jag lära dig att göra mål ’mercurial style’.” Har ni snackat sedan dess?

– Haha, nej, vi har inte pratat alls sedan vi twittrade. Han är en ofattbar spelare och har en fantastisk karriär med många troféer. Jag ser fram emot att snacka med honom.

Så att du kan lära honom ordentlig franska.

– Jag tycker faktiskt att hans
franska har blivit bättre. Zlatan
pratar franska lika bra som jag pratar engelska.

Det finns en Youtubevideo där du dansar på scen med popstjärnan Christina Milian och din lagkamrat Didier Drogba. Minns du över huvud taget det inträffade?

– Självklart. Jag var full, men jag kan inte säga att jag var så packad att jag inte minns något. Didier Drogba hade ett välgörenhetsevent på Dorchester Hotel i London för att samla in pengar till afrikansk sjukvård. Han bad mig komma och jag kan inte säga nej till bossen. Jag var tvungen att gå.

Hur har du lyckats undvika helarmstatueringarna som alla Premier League-spelare har?

– Helarmstatueringar är inte min grej. Men jag har två tatueringar, födelsedatumen för min familj på handleden och min son Yannis namn på japanska över revbenen.

Du är en bra straffläggare…

– Jag missade faktiskt en nyligen! De har listat ut min hemlighet. Jag skiftar min kroppsvikt och målvakten rör sig inte längre. Jag ligger risigt till, haha. Nu måste jag hitta på något nytt straffknep.

Jag tänkte fråga vilken målvakt som gör dig mest nervös?

– Liverpools målvakt Simon
Mignolet, som också är från Belgien. Jag lägger många straffar mot honom
på träningarna med landslaget så när jag möter honom i Premier
League är jag nervös. Jag gjorde mål i min senaste straff mot honom, men den var väldigt dåligt lagd.

Du var på omslaget av FIFA 15 – vilket lag är du när du spelar?

– Jag spelar med Chelsea eftersom jag vill vara mig själv på planen och göra finter med min egen gubbe. Det är kul eftersom min son, som bara är fem år, också börjat spela. Han är också Chelsea eftersom han vill kontrollera Eden, haha. Det är roligt att vara på omslaget av FIFA eftersom det är en av milstolparna du drömmer om när du börjar spela fotboll.

De flesta spelare anländer med stora hörlurar på matchdagen – vad lyssnar du på i spelargången?

– Fransk musik och hiphop,
särskilt den franska rapparen Booba. I Chelseas omklädningsrum spelas det mest engelsk och amerikansk musik. Hiphop och house.

Vilken försvarare är mest fysiskt utmanande att spela emot?

– De flesta försvarare i England är svåra eftersom de är så fysiska. Du måste förbereda dig för att gå i krig varje match. Det är därför folk älskar Premier League.

Vilket är det smutsigaste tricket försvarare använder sig av?

– De flesta backarna i Premier League spelar faktiskt väldigt schyst. De vill bara ta bollen. Det är fair play.

Din mamma var anfallare i belgiska landslaget, vad har hon lärt dig som fotbollsspelare?

– Ingenting. Hon kan inte säga något, hon är inte tillräckligt bra, haha.

Belgien och Sverige är ungefär lika stora nationer, men ni är betydligt bättre på fotboll. Vad gör Sverige fel?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har en helt ny generation med fotbollsspelare där man tagit tillvara på talangerna hos andragenerationen med
invandrare. Spelare som är duktiga på gatunivå. Vi har dessutom lyckats få in några spelare i de internationella storklubbarna och sedan har spelarna på hemmaplan kunnat gå i deras fotspår. Kan vi vara ett föredöme för Sverige så är det bra.

Du har bott i England i några år nu – har du blivit mer brittisk på något sätt?

– Nej, jag är fortfarande en belgisk kille. Jag gillar att hänga hemma med familjen. London är en vacker stad, men vädret är inte så bra och maten är sådär.

Är tekniska spelare en utdöende art när de fysiska spelarna får ett allt större övertag?

– Nej, jag tycker att det finns många av oss kvar, kolla på Messi och Ronaldo till exempel.

Önskar du att du var 10 centimeter längre?

– Jag är faktiskt nöjd med vad jag har, även längre killar behöver använda en stege.

Vilken är den största trashtalkern i Premier League?

– Det är alltid roligt att spela mot Vincent Kompany eftersom vi lirar i det belgiska landslaget tillsammans. Sedan är det en särskild rivalitet eftersom han spelar i Manchester City och jag i Chelsea. Dessutom är han försvarare och jag anfallare så vi möts konstant. Där är det mycket skitsnack. Men jag försöker skämta med honom och han vill att vi ska vara allvarliga.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 14:25