Hoppa till innehåll

Efter Elvis: Här är 8 nya biopics att se fram emot

Markus Thörnhammar

Trenden med biografiska filmer håller i sig. Café listar några av de mest spännande kommande projekten i genren.

Baz Lurhmanns skildring av kingens liv och vedermödor har tagits emot väl av både kritiker och biopublik världen över den senaste månaden. Men Elvis är bara den senaste filmen i en lång rad biopics som producerats de senaste åren. Och Hollywoods intresse för verkliga personers öden och äventyr tycks inte mattas av. En hel drös nya biografiska berättelser är på gång och torde trilla in på en streamingtjänst nära dig inom en inte allt för avlägsen framtid. Här är några man med fördel peppar lite extra inför.

Ana de Armas som Marilyn Monroe i Netflix-filmen Blonde

Bondbruden Ana de Armas iklär sig rollen som den ikoniska Marilyn Monroe i den här Netflix-produktionen som landar hos streamingjätten redan den 23 september. Filmen baseras på en roman av Joyce Carol Oates och är regisserad av Andrew Dominik.

Timothée Chalamet ska – enligt uppgift – spela Bob Dylan

Det har i flera år rapporterats att guldgossen Timothée Chalamet ska porträttera rocklegendaren Bob Dylan i en film som enligt regissören James Mangold är ”under utveckling”. Filmen ryktas få namnet Going Electric och som titeln antyder kretsar handlingen kring åren då en ung Dylan ömsade skinn från akustisk folksångare till rockartist. Bob Dylan själv ska också vara engagerad i filmen i rollen som exekutiv producent.

Ozark-skådespelaren Julia Garner i rollen som Madonna – regisserad av… Madonna!

Allkonstnären Madonna är en drivande kraft i processen att skapa en biopic om – Madonna. Den banbrytande popstjärnan har både varit med och skrivit manuset och ska regissera filmen som tycks ha arbetsnamnet Little Sparrow. Det har varit en diger castingprocess att hitta huvudrollsinnehavaren (bland annat Florence Pugh och artisten Bebe Rexha ska ha varit aktuella) men tidigare i sommar rapporterade branschtidningen Variety att Julia Garner har erbjudits rollen. Julia Garner är bland annat känd från Netflix-serien Ozark och har också spelat societetssvindlaren Anna Sorokin i Inventing Anna.

Kingsley Ben-Adir porträtterar Bob Marley

Regissören bakom den Oscarsvinnande biografiska filmen King Richard, Reinaldo Marcus Green, ska göra en biopic om reggae-pionjären Bob Marley. Den som axlar rollen som Bob Marley är den brittiske skådespelaren Kingsley Ben-Adir. Filmen väntas få premiär 2024.

Fifty Shades of Grey-regissör ska göra Amy Winehouse-film

En Amy Winehouse-biopic har varit på gång i flera år men den 11 juli rapporterade Deadline att filmen håller på att verklighet. Arbetstiteln ska vara Back to Black och knuten till projektet som regissör är Sam Taylor-Johnson som tidigare regisserat den skabrösa popcornrullen Fifty Shades of Grey. Vem som ska spela den framlidna sångerskan är än så länge oklart.

Rooney Mara ska spela Audrey Hepburn i Apple-projekt

Rooney Mara, som bland annat är känd från Stig Larsson-filmen The Girl With The Dragon Tattoo, ska spela Hollywood-ikonen Audrey Hepburn i en film som Apple ligger bakom, detta stod klart i början av året. För regi står italienaren Luca Guadagnino, som tidigare har regisserat Oscarsbelönade Call Me By Your Name.

Engelska skådespelaren Naomi Ackie som Whitney Houston i I Wanna Dance With Somebody

Manusförfattaren som skrev Queen-filmen Bohemian Rhapsody, Anthony McCarten, har också skrivit manuset till den här filmen om Whitney Houston som väntas ha premiär i slutet av 2022. I rollen som Whitney Houston ser vi engelska Naomi Ackie som tidigare synts bland annat i Star Wars: The Rise of Skywalker.

Daniel Radcliffe spelar Weird Al Yankovic

Klart att världens mest framgångsrike pop-parodiker ska få en egen biopic. Och ingen annan än Harry Potter själv, Daniel Radcliffe, ska spela titelrollen. I övriga roller syns Evan Rachel Wood och Rainn Wilson, mest känd som Dwight i The Office. Filmen väntas få premiär hösten 2022.

Credits
Foto:: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.