Annons
Annons

Efter gårdagens besked om bank-ID – Apple backar kring villkoren

Försäkringskassan, Swish, Skatteverket, Tink, och Kry är några appar som berörs av Apples nya villkor. Appen Dreams var också drabbad – tills sent i går kväll.

Olle Arnell

bank-id

Igår skrev vi på Café om Apples nya villkor för appar som innebär att ingen app i Appstore får vara beroende av en annan app för att fungera, vilket Breakit var först med att rapportera om.

Annons

Detta gäller exempelvis alla appar som använder Bank-ID – identifikationsappen som 90 procent av alla svenskar i åldern 20-40 år använder, enligt bolaget bakom Bank-ID.

Gilla Cafe.se på Facebook

En av de som uttalade sig kring de nya villkoren var Didde Brockman som är teknisk chef på Dreams som är en av de drabbade apparna.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, sade han till Breakit.

Någon hos Apple verkar ha lyssnat på kritiken, för sent igår kväll godkändes Dreams app i Appstore efter två veckor av nekande från Apples sida.

– Vi fick ett jättetrevligt mejl från vår kontaktperson, som vi har jagat i ett par veckor. Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom”, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams till Breakit.

Varken Apple eller Finansiell ID-Teknik, bolaget bakom Bank-ID, har gått att nå för kommentarer kring det hela men gårdagens aktion med att godkänna Dreams tyder med all sannolikhet på att Apple kommer att godkänna appar att vara beroende av andra appar tills Bank-ID kommit fram med en lösning som gör att man rent faktiskt slipper öppna appen och att Bank-ID kan köras inuti andra appar.

Men för tillfället är alltså appen Dreams återigen godkänd.

– Det verkar som att Apple är mer flexibla under tiden som Bank-ID utvecklar en lösning som både kan säkra en bra användarupplevelse och är i linje med Apples regler, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams till Breakit.

Det är många appar som berörs av de nya villkoren, däribland Försäkringskassan, Swish, Skatteverket, Tink, och Kry.

Annons

Dela (293)
Tweeta

Annons


Laddar