7 miljoner svenskar använder appen – som Apples nya villkor stoppar

Swish, Tink och flera andra appar förbjuds av de nya villkoren som inte tillåter appar att vara beroende av en annan app för att fungera.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-06-20 14:37  |  Lästid: 2 minuter
bank-id-swish-forsvinner

Apple har ändrat i sina villkor och för många av oss användare innebär det väldigt dåliga nyheter.

De nya villkoren innebär nämligen att ingen app i Appstore får vara beroende av en annan app för att fungera, rapporterar Breakit och hänvisar till villkoren under punkt 10.6.

Detta gäller exempelvis alla appar som använder Bank-ID – identifikationsappen som 90 procent av alla svenskar i åldern 20-40 år använder, enligt bolaget bakom Bank-ID.

Några exempel på appar som använder Bank-ID för att fungera är Swish, Tink, Dreams och Kry. Förändringen skulle drabba de 7 miljoner användare som använder Bank-id och Mobilt Bank-id, enligt SvD.

Källkritiska läsare (som till exempel en person som kommenterat artikeln på Breakit) kanske påpekar att det inte finns ett sådant villkor under 10.6. Mycket riktigt, men Café lusläste Apples nya villkor och hittade paragrafen – fast under punkt 4.2.3 som säger följande: ”Your app should work on its own without requiring installation of another app to function” Du hittar de fullständiga reglerna här.

Didde Brockman är teknisk chef på Dreams och är mycket kritisk mot Apple.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, säger han till Breakit.

Tinks grundare, Fredrik Hedberg säger ungefär samma sak fast med mjukare ord:

– Detta sätter ljuset på en väldigt intressant maktbalans. Apple har alltid varit väldigt kontrollerande och hårda. Samtidigt har vi grundproblemet, där ett gäng oligopolister kontrollerar bank-id som är en extremt viktig samhällsfunktion.

Undertecknad provade precis att swisha pengar och det fungerade. Men så har jag inte heller hämtat den senaste uppdateringen. Och det väntar jag nog med ett tag till…

Mer smart läsning om mobiler!

Har du svårt att släppa mobilen? Då kanske du lider av FOMO

Den här blomman kan ladda din mobil

10 vett- och etikettregler alla med en mobil borde följa

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 16:19