Florentinsk biff

Italiens populära bistecca alla Fiorentina är en tjock biff som kryddas med vitlök och rosmarin och sedan grillas på hög värme. Traditionellt görs rätten med Chianina-nötkreatur från Toscana, kända för sitt högkvalitativa och smakrika kött. Även om porterhouse oftast används så fungerar andra möra styckningsdelar som entrecote, T-bone eller ryggbiff lika bra. Servera med ugnsrostad potatis på en bädd av dressad rucola.
Ursprung: Italien
Förberedelsetid: 10 minuter + minst 1 timmes marinering
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 2
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk hackad rosmarin
2 msk olivolja, plus 2 tsk för att ringla över
1 (1,1 kg) entrecôte, T-bone eller porterhouse-biff
2 msk havssalt, plus 1 tesked
1 citron, halverad
¼ tsk svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda vitlök, rosmarin och olivolja i en stor skål. Lägg i biffen och täck den ordentligt med marinaden.
2. Täck över och ställ i kylen i minst 1 timme, helst över natten.
3. Förvärm grillen till 260 °.
4. Ta ut biffen ur kylen och låt den bli rumstempererad. Gnid in 2 matskedar salt i köttet.
5. Lägg biffen på grillen och grilla i 7–10 minuter.
6. Under tiden, lägg citronhalvorna med snittytan nedåt på grillen och grilla i 2–3 minuter tills de får fin yta.
7. Vänd biffen och grilla i ytterligare 10 minuter, tills innertemperaturen når 52 ° för medium rare.
8. Låt biffen vila i 5–10 minuter. Lägg sedan upp den på ett serveringsfat. Strö över 1 tesked salt och svartpeppar, ringla över lite olivolja.
9. Servera genast med den grillade citronen.
Grillad majs

Grillad majs, eller elote, är en av de mest klassiska mexikanska street food-rätterna. Majsen täcks med en syrlig vit sås och strös med ost och chilipulver, vilket förvandlar den enkla majskolven till ett bärbart, handhållet mellanmål.
Ursprung: Mexiko
Förberedelsetid: 10 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 8
110 g cotija-ost, eller fetaost, plus extra för servering
120 ml majonnäs
125 g gräddfil
30 g finhackad koriander
1 tsk chilipulver, plus extra för servering
2 vitlöksklyftor, pressade
8 majskolvar, skalade
2 lime, skurna i klyftor, till servering
Gör så här:
1. Förvärm grillen till medelhög värme för direkt grillning.
2. Blanda osten, majonnäsen, gräddfilen, koriandern, chilipulvret och vitlöken i en stor skål.
3. Lägg majsen på grillen och grilla i 10–15 minuter, tills den fått mörka fläckar.
4. Ta bort majsen från grillen och täck den med ostblandningen.
5. Strö över extra ost och chilipulver och servera med limeklyftor.
Kycklingvingar

Du hittar dessa saftiga, klibbiga, kolgrillade kycklingvingar – så kallade Hawker Wings – på Singapores hawker centers, eller matmarknader, där det vanligtvis finns minst en försäljare som grillar dem över kol. Kycklingvingarna marineras i mörk sojasås, ostronsås och vitlök, och serveras sedan med en kryddstark dipp-sås gjord på chili och lime.
Ursprung: Singapore
Förberedelsetid: 10 minuter, plus marinering över natten
Tillagningstid: 20–25 minuter
Portioner: 4
Marinad
1,2 dl sojasås
4 msk mörk sojasås
4 msk ostronsås
2 msk sesamolja
2 msk torkad basilika
1 msk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk svartpeppar
24 hela kycklingvingar
Sås
6 röda bird’s eye-chilifrukter
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk socker
¼ tsk salt
1,2 dl het kycklingbuljong
1 tsk calamansi-juice (filippinsk lime) eller limejuice
Gör så här:
För kycklingen:
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål. Lägg i kycklingvingarna och blanda väl så att de täcks av marinaden.
2. Täck över och kyl över natten.
För såsen:
3. Mixa chilin, vitlöken, ingefäran, sockret och saltet i en matberedare tills det blir en pasta.
4. Häll över i en medelstor skål och rör ner den heta buljongen och sedan limejuicen.
5. Förvärm grillen till medelhög värme.
6. Grilla vingarna i 8–12 minuter på varje sida, tills de är genomstekta och lätt brända.
7. Lägg upp vingarna på ett fat och servera med den starka såsen.

Artikeln publicerades ursprungligen på King.