Annons

[nggallery id=246]

Plötsligt var hon överallt. När Elin Kling övergav Milano och modellkarriären till förmån för Sverige blev hon snabbt en av Sveriges viktigaste modejournalister med bland andra TV7 samt tidningarna Stureplan och Solo som uppdragsgivare – samt en omsusad it-girl på Stockholms nattklubbar.

Annons

Cafés läsare kunde dessutom stifta bekantskap med Elin redan i mars, då hon flankerade föregångarna Ebba von Sydow och Sofi Fahrman på vårt mest uppmärksammade omslag hittills i år.

Gilla Cafe.se på Facebook

”Mode är konst”, fastslog hon då – och erkände att hon en gång dumpat en kille vars favoritoutfit bestod av ”blåa korta shorts till vita ben, blå t-shirt, blått svettband på ena armen och blå keps”.

Vad mer finns där att berätta? En hel del, visade det sig. Vi lät tio av Elins kompisar, kollegor, konkurrenter, chefer och Myspacevänner fråga ut henne – och fick höra ett och annat om till exempel spågummor (hon har en egen!), övernattningar hos Marcus Schenkenberg (han älskar att sjunga!) och nära-döden-upp­levelser i Grekland.

Vi bestämde lunchträff med Elin på en uteservering mitt på Stureplan. Några minuter efter utsatt tid kom hon promenerande, avspänt dressad i svarta byxor, vitt linne och ett par stora solglasögon från australiska märket AM Eyewear. Vi beställde varsin Cola – jo, hon dricker light – och Elin tände en cigarett medan iskuberna i våra glas omedelbart började smälta i den gassande solen.

Alex Schulman, frilansjournalist och ­Sveriges mest lästa bloggare:  Om jag undantar mig själv så känner jag ingen annan person som så ofta talar om sig själv som ett ”personligt varumärke” som du. Kan det verkligen vara vettigt att göra det när man är i din ålder – vad är du nu igen, 20?
– Jag är faktiskt 24. Och mitt personliga varumärke är jätteviktigt för mig. Om inte mina läsare får en tilltro till mig som person så har de heller ingen tilltro för det jag skriver.

Anine Bing, fotomodell och tv-reporter:
Är det viktigt med underkläder?
– Jätteviktigt! Hur bra outfit jag än har så känns det inte okej om jag inte är välklädd under. Vad gäller killars underkläder: Så länge de är hela och rena är det bra. Och det ska inte vara något stort skrikigt märke på, hellre något diskret. Det värsta jag sett var min ex-killes kalsonger som han hade haft sen han var 17. De var urtvättade och jättestora och användes enbart när han fiskade.

Jon Olsson, friåkarproffs: Jag har hört konstiga rykten om att du kan ­hypnotisera höns!
– Jag är uppväxt på en gård på landet där vi hade djur, bland annat höns. Så jag brukade roa mig med att stryka dem längs magen tills de frös till och sedan lägga dem i solstolar. Jag tog även med mig en höna till skolan en gång. Den stormtrivdes och värpte ägg i klass­rummet.

Lisa Corneliusson, redaktionschef ­Modette: Hur har din spågummas ­prognoser slagit in beträffande ­kärleken och karriären hittills i år?
– Jag har faktiskt inte träffat min spåtant, ”Vivvi från bushen”, på ett tag. Jag blev lite besviken när jag såg Robert Aschbergs program i TV3, där en annan spågumma misslyckades med allt. Men okej då… Kärleken: Vivvi sa att jag i början av året skulle finna kärlek hos en ny person eller fortsätta stadigt med den jag varit senast med. Det blev det sista alternativet. Karriären: Vivvi spådde att jag inte skulle åka utomlands på grund av kommande svenska jobberbjudanden. Två veckor efter att jag fick hennes spådom blev min kompis sjuk så jag tvingades överge min utlandsdröm. I stället rullade det in en massa jobb, bland annat för sajten och tidningen Stureplan.

Carl M Sundevall, chefredaktör ­Stureplan: Du är halvsyster med Expressens modeexpert Cecilia B ­Jonson. Råder det konkurrens ­mellan er, eller provar ni fortfarande ­prinsessklänningar på varandra som i barndomen?
– Det borde ju ha funnits en konkurrenssituation när jag var på Aftonbladet och hon på Expressen. Men det har aldrig varit så. Jag ser henne mer som en mentor och vi hjälper varandra med tips. Jag tycker mest att det är en kul grej att syrrorna kör tillsammans, liksom.

Cecilia B Jonson, styvsyster och mode­expert på Expressen: Hur mycket pengar ska du ha för att klippa den frisyr jag fixade åt dig när du var fem – en ovanför-öronen-kort pottfrisyr med rakad nacke och rakade sidor à la fotbollskille på 90-talet?
– Jag grät hur länge som helst efter den klippningen. Men… kan vi säga 500 000 kronor och en peruk?

Freja Kjellberg, fotomodell och Sveriges ­första Top model-vinnare: Vilken är den största modemiss du gjort dig skyldig till?
– Jag hade en hemsk stil när jag gick i högstadiet. Ibland hade jag beiga eller turkosa pyjamasar, alltså kläder som gick helt i samma färg, oftast i silkiga material. Och ett tag var jag punkarhippie med grönt hår och pottfrisyr.

Anders Timell: Är Stureplan viktigt?
– Nej, men det är kul! Stureplan är främst en mötesplats för bönder som vill synas, brats och kända profiler. Inom mode­världen ska man väl egentligen hänga på lite kreddigare ställen. Men jag gillar att ha roligt och går inte ut på krogen för att snacka om djupa grejer.

Erika Johnson: Vad är det närmaste du kommit att dö?
– Det var i Monaco, där jag tillsammans med Jon Olsson och en annan kille kom på den briljanta idén att simma in på Amber Lounge – världens dyraste nattklubb där inträdet går på
23 500 kronor. När vi väl kommit in tog vi ett bord och beställde in dricka och lite nötter. Allt gick bra tills det var dags att betala… Vi satt där i dyblöta kläder och ingen hade pengar på sig – så det var bara att springa tillbaka och dyka ner i vattnet igen med vakterna hack i häl. Jag simmade allt vad jag kunde, men trodde verkligen jag skulle drunkna… Jag var så rädd samtidigt som jag skrattade hysteriskt. Jag förstår fortfarande inte hur vi lyckades komma undan, stället kryllar av vakter. Men nu har jag i alla fall tagit en simnota på Amber Lounge!

Jon Olsson: Var du lika populär bland killarna när du var yngre?
– Ja, men jag förstår inte hur. Jag kollade nyligen på bilder från way back i tiden – och hjälp vad jag såg ut! Så det berodde väl på min oemotståndliga charm och mina hönor…

Erika Johnson: Vad gör du när ingen ser dig?
– Jag kan lyssna, dansa och sjunga till boybands hemma. Ibland skäller jag som en hund. Men jag har få hemligheter, jag uppfattas nog snarare som clownen i tjejgänget.

Anine Bing: Vad är din drivkraft? Pengar, framgång eller kändisskap?
– Definitivt framgång. I början tjänar man ju inte mycket och då är det framgången som driver en. Jag har aldrig velat fastna som assistent, utan vill i stället framåt hela tiden för att få mer bekräftelse. För egen del alltså. Att kunna se mitt lyckade material efteråt. Jag har inget behov av bekräftelse från min omgivning.

Freja Kjellberg: Finns det någon klädstil eller någonting annat som du gillar lite i smyg?
– Nä, jag kör det jag gillar. Men jag måste erkänna att jag gillar boybandkillar i smyg – till exempel Danny från Idol, trots att han klär sig som hej-kom-och-hjälp-mig.

Anders Timell: Vilken är din favoritsport?
– Jag har ingen. Jag tränar aldrig och gym är nog det absolut värsta jag vet. Jag spelade faktiskt basket när jag var yngre. Men i dag gillar jag mest yoga och hokuspokus.

Erika Johnson: Skänker du några av dina pengar till välgörande ändåmål? Om ja – till vad?
– Ja, det gör jag. Jag har ett fadderbarn i Afrika som heter Mannat och är fem år gammal. Han gillar att sjunga och vill bli doktor när han blir stor. Jag brukar skicka ner lite leksaker till honom – och han skickar teckningar tillbaka.

Jon Olsson: Ryktet säger att du tycker att Justin ­Timberlake är het. Varför då egentligen?
– Han är nästan olagligt snygg, manlig och har en satans sex appeal. Sen gillar jag hur han sjunger men framför allt hur han dansar! Jag har aldrig träffat honom. Jag såg honom på en liten spelning i Milano – men då tyckte jag att Cameron Diaz var mer spännande, hon vinglade runt skitfull på scenen!

Erika Johnson: Vilket är ditt värsta ­efterfestminne?
– Det var i New York när jag och några kompisar hamnade hemma hos Markus Schenkenberg. Där såg han mig djupt i ögonen och sjöng Det finns bara två av oss, på fullaste allvar, precis på samma sätt som han tidigare gjort för Emma Andersson och en annan kompis till mig. Han är konstig, men gullig.

Anine Bing: Varför stanna i Sverige när din talang skulle kunna ta dig så mycket längre? Britney Spears verkar ju till exempel behöva lite stylinghjälp.
– Jag har alltid velat ha min bas i Sverige. Men om Britney ringde så skulle jag nog vilja hjälpa henne. Hon ser ju inte klok ut numera, så det vore skönt att få tillbaka henne på banan. Hon verkade ju trots allt vara en kul tjej när hon snaggade hela huvudet.

Carl M Sundevall: Belackarna menar att ”Ebba von Sydow-greppet” på mode, det mer ­nyhetsbetonade, börjar gå ur tiden. Hur står du dig i de nya journalistiska modevindarna?
– Jag vill gärna fortsätta med det jag gör i dag. Det funkar mer än väl. Men min plan är att välja en annorlunda väg. Vad det blir vill jag dock inte berätta än.

Anine Bing: Vem klär sig enligt ditt tycke och din smak bäst respektive sämst i Sverige?
– Bäst: Anders ”Moneybrother” Wendin, han har en förmåga att alltid vara så rätt, men han gör det på ett personligt sätt. Sämst: Jesper Blomqvist. En gång såg jag honom i söndriga Big brother-jeans, skärp med megastor logga, vit skjorta och ett åtsittande läderband runt halsen. Förlåt, Jesper…

Erika Johnson: Vilket är ditt favoritgift?
– Jag tror naturligtvis inte att det är så jävla bra att dricka fyra Coca-Cola Light om dagen. Men jag är beroende. Sen gillar jag att ta många afterwork… fast det kan man väl få unna sig?

Anders Timell, hovmästare på Teatergrillen och ­Riche, bror till Martin: Hur långa är dina ben egentligen?
– Jag har aldrig mätt dem, men de är väl två tredjedelar av min kropp. Längden var viktigare när jag jobbade som modell. Då brukade jag fuska till mig ett par centimeter vid mätningarna genom att stå på tå.

Erika Johnson, fotomodell och ­entreprenör: Du får en miljard – vad gör du?
– Jag köper en onödig pryl som kostar en miljard. Bara för att.

Marie Serneholt, artist: Det här är en fråga som Oprah Winfrey alltid ställer till sina gäster: ”What do you know for sure?”
– Ingen aning. Jag kollar aldrig på Oprah, gillar Dr Phil mycket bättre!

Alex Schulman: Jag skulle vilja påstå att du i jämförelse med ”modetjejer” på andra tidningar är den allra mest ­kontroversiella. Varför?
– Det är den svenska avundsjukan och för att jag jobbar just på Stureplan. Jag försöker att inte ta åt mig hela tiden, utan i stället ta till mig det som skrivs. Men det är nästan bara positiva kommentarer på min blogg, säkert 95 procent i alla fall. Fast det blev mycket snack när jag hajpade turbanen…

Lisa Corneliusson: Jag har alltid tänkt ”världens goaste tjej som hamnade lite fel när hon flyttade till Stockholm” om dig. Varför tänker jag så?
– Vissa ser mig nog som den goa tjejen med dialekten från Mariestad som råkade hamna i Stockholm. Och det är ju sant. Så jag bjuder hellre på mig själv och känner inte att jag måste anpassa mig.

Martin Greve

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar