Annons

[nggallery id=473]

Ur Café 5/2010. Foto: Jimmy Backius. Stylist: Emine Sander. Text: Kristofer Ahlström. Fotograferat i Sydafrika vintern 2010.

* * * * *

Februari är Sydafrikas varmaste månad. Det är de dagarna som man uppmäter en genomsnittlig temperatur på 26 grader och en luftfuktighet på 66 procent. Det var då, under dessa dagar, som Elin Lanto vandrade omkring på Kapstadens soldammiga gator i Dr Martens-kängor och raggsockor i tre dagar i sträck.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag åkte direkt från Melodifestivalen och hade en jättestor väska full med bara glammiga kläder. Jag hade jobbat från klockan sex på morgonen till klockan tolv på natten i en veckas tid och skulle resa själv i 13 timmar, så jag tog bara på mig det bekvämaste jag hade. Det var skönt att vara klädd så på Arlanda när det var 25 minusgrader och folk var så jäkla långsamma att gå in i planet. Men sen…

Sen visade det sig att alla butiker i Sydafrika stänger redan på eftermiddagen. Så där gick sångerskan från Enköping omkring under årets varmaste dagar i kängor och raggsockor och fick blåsor över hela fötterna. Det är den mörka baksidan av popstjärnelivet man sällan hör talas om.

Men när hon sitter på Café Mocco på Östermalm några veckor senare, i sorlet av hydrauliska barnvagnar och skolkande Östra Real-elever, så ser hon ändå oförskämt fräsch ut. Hon ler och utstrålar en energi som förmodligen skulle kunna mätas i becquerel och hon slänger upp sin leopardskinnsklädda mobiltelefon på bordet mellan oss och utbrister:
– Kolla, jag har precis en fått en iPhone! Värsta stadsbruden!

Det finns något oerhört bedårande med en artist som varit i rampljuset och sensationella tidningsspalter sedan 2004, men som ändå blir upprymd av en mobiltelefon. Elin förklarar sin eufori:

– Jag är hopplöst efter när det gäller teknik. Jag köpte till exempel min första cd-spelare häromdagen. Den är stor som en möbel och helt klädd i brunt skinn. Jag fick en iPod med färdiginlagd musik för något år sedan men jag har kvar samma playlist som då, för jag vet inte hur man lägger till eller tar bort låtar.

Den som hört hennes nya singel Love made me stupid har förmodligen svårt att koppla samman det moderna Lady Gaga-soundet med en person som är tekniknovis. Det låter kallt, hårt och högteknologiskt.

”Man blir dum i huvudet av sex”, har Carola sagt en gång. ”Love made me stupid”, sjunger du. Blir man verkligen så puckad av kärleken?
– Jo, det är ju den mäktigaste känslan. Den när man inte vet var man ska ta vägen, den bestämmer helt hur man ska må. Samtidigt kan det vara jättehärligt – ibland är det den bästa känslan, ibland den jobbigaste.

På din blogg skrev du ett inlägg om att din syster och hennes kille tyckte att du skulle fira Alla hjärtans dag med dem – du om någon borde väl inte behöva hjälp att fixa lite tvåsamhet?
– Alltså, jag ville ju inte ha någon bara för att fira Alla hjärtans dag med. Jag är inte ute så mycket, oftast är jag med familjen i Enköping och där är det liksom ingen som kommer och knackar på och bara, ”Hallå där!” Men jag trivs bra med det, att vara lite ensamvarg och bestämma själv.

Jag har hört att du dejtar en modellkille nu och att det finns en rätt rolig historia bakom hur ni träffades.
– Jaså?

Att en kompis till dig skickade ett mms på tre killar och frågade vem du ville ha och du bara, ”Jag tar den till höger”. Och så blev ni tillsammans.
– Haha, vad roligt att du hört den storyn, vem har berättat det? Nå, det där med mms:et stämmer, men jag vet inte hur seriöst det är. Det var från min närmsta killkompis och mest på skämt… inte som att, ”Toppen, nu ska vi gifta oss!” Jag hade ingen kille och min kompis ville hitta någon att para ihop mig med. Jag fick flera sådana mms under samma period ska jag nog tillägga…

Annars är det svårt att hitta smuts om dig. Till och med min sökning på Flashback blev ett antiklimax: ”Elin Lanto är så söt och trevlig”, stod det bara.
– Fasen! Eller så är jag bara världens tråkigaste, haha! Jag har inte så många vänner men de jag har är väldigt nära och pålitliga. Jag har svårt att lita på folk. Det är klart jag har mörka sidor men de visar jag på ställen där det passar sig.

Fast så hittade jag en bild på dig när du står framför elva dildos och ett par handklovar. Det var uppfriskande.
– Aha, du menar Rammstein-boxen! Den bilden är från NRJ-studion när jag var där. Då hade de en Rammstein-låda precis vid mikrofonen. Så nej, den är inte tagen hemma i sovrummet.

Den som sett den Robinovich-regisserade videon till Love made me stupid, eller Elins scenklädsel i Melodifestivalen – ja, samma klädsel som resulterade i kvällstidningsrubriker om att hon inte hade några trosor på sig – kan knappast bestrida hennes sex appeal. Oavsett vad hon själv säger.
– För mig är det inte så sexigt. Jag står ju inte direkt där i bh. Dräkten i Melodifestivalen var klädd från topp till tå, heltäckande. En heldräkt kanske ser sexigare ut på mig än på många andra. Jag kan ha en heltäckande dräkt och folk kommer alltid säga, ”Varför har du en så sexig dräkt på dig?” medan jag är helt klädd och personen bredvid mig har en klänning som slutar vid rumpan.

Apropå klädsel: varför kom du till Ellegalan klädd i ugnsfolie?
– Haha! För mig är det jättepositivt att någon på er redaktion lagt märke till hur jag klädde mig på Ellegalan. Jag hade ritat den själv, en fantasisk sjöjungfruklänning med små paljetter i fem olika färger, paljetter som fjäll, du fattar. Det är en av de klänningar jag är mest nöjd med.

Den nya skivan ska till en början lanseras i elva länder. Elin har bland annat teamat upp med managern Hansi Friberg som har tio års erfarenhet av att jobba med artister internationellt. Han skräder heller inte med orden när han ska beskriva sin nya klient:

– Jag har aldrig tidigare jobbat med någon som är så proffsig i precis varenda situation. Man blir spontant väldigt glad varje gång man jobbar med henne för hon är välrepad, hon tar allt på allvar och levererar i alla situationer hon befinner sig i. Det är som om man inser att, ”Jaha, kan det vara så här lätt?”

Det är första gången det satsas den här typen av marknadsmuskler på att breaka Elin Lanto utomlands. Själv pratar hon om att England borde passa plattan bäst (”den har ett kaxigare, internationellt sound”).

Det är lätt att förstå om hon tröttnat på Sverige.

Hon hade bestämt allt, ända ner till tuppkamskragen på stövlarna. Hon hade förberett sig mentalt i fem månaders tid. Sista veckan hade hon, som sagt, jobbat från klockan sex på morgonen till klockan tolv på natten; hennes syster hade sytt dansarnas scenkläder, själv skötte hon sju bloggar samtidigt för att pusha för sitt uppträdande.

Sen var Elin Lantos medverkan i årets Melodifestival över på tre minuter och fem sekunder.

Den medryckande och smittande dängan Doctor, doctor förtjänade ett bättre öde än att åka ut redan i första omgången.

– Exakt! Man bara: ”Jävla dumhuvuden som inte fattar!” Skämt åsido så stannar inte världen för att man inte vinner Melodifestivalen. Jag hoppades folk skulle gilla det men jag är glad att jag körde på mitt spår och inte vek mig för att det var festival.

I din första intervju med Café för fem år sen sa du att målet var att bli störst i världen. Är det nu du tar det steget?
– Det där citatet som förföljer mig… Jag skulle inte säga de orden idag, även om det fortfarande är det jag vill och jobbar för. Jag är mycket närmare där jag vill vara nu än vad jag var då. Jag har haft med låten Discotheque i tv-serien The L word, låten Speak ’n’ spell låg på topp 15 på klubblistorna i England, jag har kontrakt i elva länder. Det är jättestort för mig.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar