Hoppa till innehåll

Emil Åreng: Beteenden i baren ni måste sluta med

Samhället har ju uppenbarligen vissa problem och det kan också återspegla sig i hur det fungerar i en bar eller restaurang. På så vis att det går lite åt helvete när man tänker ibland.

Att bli förvånad över att behöva betala

Precis som när du står i en kö på ICA så kan det väl inte vara helt omöjligt att förstå att när alla varor är nere för att slängas i påsen så är det dags att betala? Alla fumlar med kort eller kontanter och verkar vara helt ovetande om att det ska betalas. 

Jag vet inte hur många 1000 gånger jag genom karriären fått vänta på att få betalning när en gäst alltid lika chockerad tar fram sitt kort för att betala, jag säger inte att du behöver vänta till exakt sista sekunden till du får din öl men för att hålla något slags tempo så är det alltid bra att ha kortet nära till hands när det väl slängs fram en så kallad ”blip-maskin”. 

Eller så står du kvar där precis som alltid och undrar om du faktiskt ska betala eller klaga över att det tar sån satans tid? Oavsett så gör du helt rätt. Eller fel.  

Beroende på vilken sida av baren du står på. 

“Jobbar du här?”

Precis som i livet så möts man av folk som ställer den magiska frågan ”jobbar du här?”  

Det här är ett beteende som man ser lite överallt i samhället men jag tycker ändå det bästa är när man går in på Systemet och de står i sina uniformer med namnskylt på, där det också lite smidigt är hela Systembolagets loggan på sidan om sitt egna. namn Hur går det till i huvudet när en person då går fram och faktiskt frågar ”jobbar du här?”. Det kan ju omöjligt vara så att du tror att det är en person som har klätt ut sig för att stå där? Att personen kör ett sjukt rollspel? Det kan du ju faktiskt inte tro. 

Det här händer också otroligt ofta inom restaurang där jag allt som oftast har haft kläder som är en uniform med namnskylt eller så har jag i alla fall sett ut att jobba i restaurang. Sen ska jag ge vissa av er rätt, för på de här vinbarerna där gästerna ser ut som servis och vice versa, där blir det svårt och oftast förbannat konstig stämning när man inte vet skillnaden.  

Tänk er också att en hovmästare skulle bära Systembolagets kläder.  

Är då frågan, var jobbar du? 

Arbeten du inte ska behöva fråga på är:

1. Bårhuset 

2. Hjärnkirurgen 

3. Förskolan 

Arbeten där frågan är rimlig:

1. Sjukhuset 

2. Riksdagen 

3. Reningsverket 

De konstanta gubbskämten

Foto: Getty Images

– Vill du ha kvitto? 

– Höhö, är det avdragsgillt? 

Nu kommer jag säkert få flera tusen till som säger det men det här skämtet är fanimej det mest uttjatade av alla i den här branschen. 

Is?

Tack vare högintelligent folk på TikTok och andra kanaler så har det spridit sig något slags vansinne att vi i branschen skulle lura er för att vi har stora isbitar i drinkarna? Vi gör det enbart för att kyla drinken, göra den lite snyggare och framförallt så vill vi inte att den späds ut så fort om vi hade haft krossad is.  

Så sluta tro något annat. Nu på en gång.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.