Hoppa till innehåll

Emil Åreng listar 11 svenska spritmåsten i barskåpet

Barchefens 11 svenska spritmåsten i hemmabaren – från rom till rye.

Hernö Gin Navy Strength

En gin to rule them all. Funkar i Drajja och för att kicka igång nästan vilken cocktail som helst där basen ska vara gin. 396 kr.  

Barsebäck Bränneri Artisan Gin

En av Sveriges mest prisvärda gin. Funkar lika bra i GT som i klassiska syrliga cocktails.  279 kr.  

Tegnér & Son Punsch

Punschen är det vi ska vara som stoltast över i Sverige. Det bruna guldet gör att vilken cocktail som helst får sig en uppsträckning när de behövs en liten touch av vanilj och arrak. Eller varför inte ge uppvärmd punsch till ärtsoppan en revival?  199 kr.  

Lingari

En svensk bitter som gör att Campari bleknar i jämförelse. Här har man lyckats fått ett djup och en känsla av lingon som gör den oslagbar när du vill förbittra livet lite grann. 319 kr.

Norrbottens Destilleri Glacier Vodka

En vodka som passar utmärkt till kaviar eller löjrom och i cocktails där alkoholen inte ska spela första fiolen.  299 kr.

Agitator Chestnut Reserve Rum

Äntligen kan blanda klassiska Daiquiris på svenska utan att skämmas.  369 kr.  

Agitator Rye Rye

Den svenska whiskyvärldens version av en schweizisk armékniv. Funkar lika bra i Irish Coffee som i en Whisky Sour.  369 kr.  

Spirit of Hven Old Hare

En blended whisky jag ranker högt även med värdsliga mått. Gott på egen hand när du jobbat en hel dag och kommer hem sliten, men också perfekt att göra Old Fashioned på. 294 kr.

Boge Bränneri Britta

Historisk svensk sprit för dig som gillar historia (och att bli full!)  371 kr.  

Brännland Iscider

Världens bästa dessertvin görs i Umeå och är lika självklar på Nobelmiddagen som i barskåpet. 199 kr.  

Episk Likör Hallon

Det finns hallon och så finns det vildhallon från Norrbotten. Världens godaste likör, i min mening. 385 kr.  

Läs även:

Recepten är hämtade ur Emil Årengs nya bok Svensk sprit – Groggar, bål och cocktails, utgiven av Natur & Kultur.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.