Ibland när man skriver något här i Café så är det en jävla massa folk som hör av sig och tycker jag borde lägga ner både skrivande och mitt jobb inom restaurang. Till en viss del har ni såklart rätt. Jag borde ha kämpat på med min talang för atomklyvning och kanske skrivit klart min doktorsavhandling i atomfysik, men som ni vet så ledde det ena till det andra och nu är vi här.
Vad har det att göra med alkohol? Du gissade rätt, absolut ingenting så därför tänkte jag lista saker som händer i barer runt om i Sverige. Det handlar om upplysning till både restauranger och gästerna vi får.
Upplägget på dessa texter har jag snott ur dassboken volym. 72 som jag tyckte hade ett tydligt snitt.
Hört på krogen
“Näe men va fan”
En partyglad karl på After-Ski beställer från en lika ”partyglad” bartender i Åre.
”Jag vill beställa 100 stycken Hot Shots, tack,” säger gästen.
”Inga problem, det blir 12000:- kronor.”
Den partyglada karln betalar och pekar på att de sitter där borta. Efter mycket möda och stort besvär så kommer bartendern ut med 100 Hot Shots.
Gästen tackar och frågar försynt ”Visst är grädden laktosfri?”
Ridå. Och slut på uttrycket ”gästen har alltid rätt” och efter det här så finns det en sägning i fjällen som är ”utgå från att gästen alltid är en idiot, och ha alltid laktosfri grädde”
”Tar ni kort här?”
Detta händer minst en gång om dagen i de flesta barer runt om i Sverige och måste väl ändå vara en av de roligaste grejerna äldre människor säger fortfarande?
Det är mer gulligt än något annat och skicka gärna ett mail med bild till redaktionen om det de facto inte finns en restaurang i Sverige som inte tar kort.
Fri entré
Också en fråga som uppkommit genom åren då krogar efter 21 bytte skepnad och blev nattklubb. Finns ju fortfarande kvar såklart men det som är absolut roligast är när folk kommer in mitt på dagen och frågar ”Är det fri entré?” när de uppenbarligen redan är inne på stället och tagit sig förbi den förbaskade entrén.
”Är det öppet?
Gäster som är tidiga är alltid bra men de verkar oftast själva inte förstå att de är tidiga. Öppnar man 16.00 så brukar oftast personalen ha öppnat dörren 15.55. När de sedan kommer in frågar 99% av alla gäster: ”Har ni öppnat?” Det finns en respekt i det som jag kan ju uppskatta för man inte vill vara i vägen. Men är dörren öppen så får faktiskt restaurangen skylla sig själv och köra igång showen.