Hoppa till innehåll

Emil Åreng: Så här dricker man Vasa 1628

Foto: Robert Ekblom

Vasa 1628 är ett brännvin återskapat av ett spritfynd som hittades i samband med bärgningen av skeppet Vasa. Cafés dryckesredaktör är väldigt förtjust i resultatet och har testat sig fram till det perfekta sättet att dricka den historiska spriten.

Vasa har lyckats med konststycket att man får dricka något historiskt. Första gången jag prövade Vasa 1628 så fick jag flashbacks från när jag läste Niklas Natt och Dags böcker om sista tiden på 1700-talet. Man måste verkligen förstå storheten i det här, att dricka historia är väldigt ovanligt och framförallt från 1628! 

Det man också måste förstå är hur fan man ska dricka den? Hur drack man 1628? 

Precis som nu tänker jag i alla fall. Rakt upp och ner i ett lite finare glas är faktiskt så som jag uppskattar den. Byxljummen såklart. Det som kommer fram då är den här sköna tonen av anis, men också något som påminner om modern akvavit och därför gillar jag den här så skarpt.  

Nu ligger den på 33% och det kanske är tidens tand som gjort den lite svagare. Eller så är det kanske så att de var så smarta att lägga den så lågt så inte varenda en på Vasa-skeppet var dyngrak. Det spelade ju ingen som helst roll nu i efterhand, de sjönk ändå. 

Vad ska man äta till då? 

Jag har testat mycket gott och Vasa 1628 är verkligen uppe i toppen av goda grejer som funkar till julbord. Då menar jag som en mysig nubbe vid sidan av, som ackompanjeras av något salt och härligt fettigt. MEN, jag tycker en härlig pralin/tryffel med brynt smör och salt blev helt fenomenalt. Känner man att det blir pretentiöst och inte så ”spontant”? Ta en nypa salt och bit i en kexchoklad, svälj ner med Vasa 1628 och tänk att de kanske ändå fanns kexchoklad på den tiden? Troligtvis inte men känslan är ju det. 

Foto: Robert Ekblom

Vad blandar man på Vasa 1628? 

Man kan vara kreativ med Vasa eftersom den skiner igenom i nästan vilken cocktail som helst och lyfter framförallt spritiga grejer, jag har gjort en som funkar i ur och skur och bygger på en klassisk Tom Collins men med lite mer drag i galoscherna (som man sa på den tiden).

Skeppsbrott Collins

50 ml VASA 1628 

20 ml Äppelsyra el. Citronjuice 

20 ml Honungsvatten el. Sockerlag 

Toppa med Tonic 

Glas: Highball 

Fyll med is och bygg allt i glaset, rör om och garnera med lite dill och salt. 

En perfekt cocktail att göra till dina vänner men funkar lika bra att göra i en bål?  

Vem skulle inte vilja ha det? 

Foto: Robert Ekblom

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.