Hoppa till innehåll

Emil Åreng: Tre spritnyheter du måste ha koll på

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng handplockar tre nya spritfavoriter lagom till sommaren.

Det släpps ohemult mycket sprit på bolaget och alla destillerier går på högvarv just nu innan sommaren. Allt för att ni ska kunna vara dyngrak från midsommar till mitten av augusti. Kul tycker jag, jobbigt tycker producenterna.

Jag har nu botaniserat och smakat det mesta och här är tre nya favoriter som precis fått se dagens ljus OCH INGEN GIN ELLER WHISKY!

O.P Anderson AMP SHOT

O.P föryngrar sig och gör en flirt till de bättre. Jag är helt hundra säker på att inbitna O.P-nördar vrider sig i 720 grader men det här är inte för er. 

Men jag ska vara helt ärlig även fast jag är en klassisk jävla gubbe jag också. AMP SHOT har fanimej något, jag känner klassisk O.P när jag dricker det här även fast det bara är 16%. Chili gör att man får lite hetta, mynta ger fräschör som alltid och de gröna te:et är det som balanserar upp allt så man kan ta tre extra utan problem. 

Jag är inget fan av Små Sure och all den skiten men jag hoppas verkligen folk förstår just AMP Shot för det gör i alla fall jag, även fast jag är sjukt gammal.

Ellenor Fläderlikör

Danskarna kallar det här för Hyldeblomster, vilket är alltså danska för fläder. Detta måste vara första gången ett danskt ord låter vackrare än ett svenskt. 

Skitsamma, Ellenor är en otroligt jäkla bra fläderlikör som gör sig utmärkt i en klassisk spritz eller för att göra vilken gin-cocktail som helst lite bättre. Använd i mängder nu under sommaren så kommer du skrika ut HYLDEBLOMSTER likt ett danskt fyllo i sommarnatten.

Lingari Aperitif

Ogge, den gamla legenden från Acne, flyttade till Hemavan, startade krog och började dricka negronis. Negronis i såna mängder att han somnade och en dag vaknade upp och insåg att han måste göra en Svensk version på campari med basen i lingon.

200 år senare så har han gjort det, lyckats med det omöjliga. Han har gjort med hjälp av Jonas på Tevsjö Destilleri gjort en aperitif med enbart svenska råvaror (och som sagt, en jäkla massa lingon). Bitterheten är markant men tar inte över, utan leker bara på tungan likt en blyg kameleont. 

Det här är ett av de bästa släppen som gjorts de senaste åren i Sverige och för mig är Lingari lika självklart i en negroni som rom är i en siklöja.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.