Hoppa till innehåll

Emil Årengs tre vårigaste spritnyheter

Lagom till påsk och Valborg delar Cafés dryckesredaktör med sig av tre nya svenska spritfavoriter för säsongen.

Våren är här och känslorna är som prinsen brukar säga ”all over the place”. Vad som absolut inte är överallt hela tiden är tre nyheter på bolaget som gör att vårkänslorna spritter lite extra. 

Norrbottens Destilleri Rhubarb Pie

Rabarberpaj i likörform från Töre i Norrbotten. Jag har aldrig varit ett fan av rabarberpaj och många har kallat mig sjuk i huvudet på grund av det. Jag har nu förstått att jag ändå varit det tack vare Norrbottens Destilleri. Det här är rabarberpaj i sin godaste form. Serveras iskall som den är med lite vaniljkräm på toppen eller används gladeligen i en syrlig cocktail med lite god gin och bubbel. 

Barsebäcks Bränneri Aqua Vitae

När jag var runt sju år så hade jag aldrig trott jag skulle säga när jag var 39 år att ”Fy fan vad bra akvavit Fredrik på Barsebäcks Bränneri gör.” Om jag hade varit så jävla synsk så hade jag inte döpts till Emil utan Nostradamus Åreng istället (vilket hade varit betydligt mäktigare).

Oavsett så är det här en akvavit som är helt otrolig och borde inhandlas till varenda hushåll som vill fira att det är vardag.

Skrea Backe Druvdestillat, 2024

Skrea matbruk är oasen i Halland där det leveras kvalitet från alla håll och kanter. Det blir oftast så när väldigt kreativa och duktiga människor samlas på ett ställe för att göra något ihop i syfte att lyfta en bygd men också sig själva. Då blir oftast allt bra och Skrea Backes destilleri är inget undantag. Druvspriten som görs här är inte lika stökig som en klassisk italiensk grappa, utan det finns en rundhet och balans utan att den behöver lagras på fat. Detta tack vare att druvorna Solaris och Rondo är väldigt härliga att jobba med och passar sig utmärkt i destillerad form.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.