Annons
Annons

Sony BMG
John Legend
Once again (Sony BMG)
fiskarn_2

Jag trodde faktiskt inte John Legend skulle skjuta bredvid målet så här groteskt långt. Get lifted var en av 2004 års mest uppskrivna och omtyckta skivor; en mästerlig debut där hiphop och soul möttes i en fulländad symbios man inte hade hört sedan Alicia Keys Songs in a minor.
Legend var snäll, spelade piano, hade Kanye West i ryggen och välansatt skägg. Han bar fina välskräddade kläder, han var helt ofarlig och kändes modernt cool.

Annons

Det var en frisk fläkt i all blinghysteri som soul- och hiphopvärlden genomled vid tiden. Men det fanns också attityd, bra beats, smärtsamma texter, geniala melodier och en rejäl portion sväng – hela tiden.
 
Once again har John Legend förvandlat sig själv till en musikalisk statist. Den 27-årige soulkungen från Ohio har nämligen blivit en loungepianist med säsongskontrakt på valfri charterrestaurang i Marbella. Eller parmiddagsmusikens Michael Jordan om ni så vill. Ni vet, musik som är så där lite ”lagom skön i bakgrunden”, fast ingen egentligen hör en ton eftersom den är komplett meningslös. Du som gillade Used to love you, Let’s get lifted och Live it up bör förbereda dig på årets besvikelse.

Du kommer nämligen få en kärlekssprudlande Legend som sjunger texter som ”I wanna kiss you underneath the stars/Maybe we go to far/We just don’t care” och experimenterar med calypso och bossanova. Knappt en sampling, knappt ett svulstigt beat. På 13 spår.

inuti_johnlegend

Okej, det finns några ljuspunkter: Heaven har sina självklara Kanye West-kvaliteter, Each days gets better flirtar med en riktigt bra 70-talsvibe och Again får kvala in som Once agains svar på Get lifteds Ordinary People. Det tragiska är att den här skivan hade kunnat vara så mycket bättre. Det är nämligen inte Legends musikalitet det i första hand är fel på, snarare hans smak.

När han uppträdde på Nalen för ett och ett halvt år sedan hade han med sig ett sexmannaband. Gitarristen såg ut som Bootsy Collins och den fete dj:n med snedkeps envisades med att scratcha in ”j-j-j-j-John Legend!” mellan varje låt. Coolheten och kvaliteten på uppträdandet nådde inga gränser.

När John Legend spelar på Berns den 6 december i år betvivlar jag att de killarna är med honom på scen. Men flygeln är det garanterat.

Peter Smirnakos

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar