Annons

En konsert med tv-spelslåtar

BiT Live (förkortningen står för Back in Time) är ett musikevent som infaller varje år i olika delar av världen, där en rad band uppträder på scen och framför klassiska Commodore 64-låtar med riktiga instrument. I helgen (vecka 37) smäller det.

joel

BiT Live (förkortningen står för Back in Time) är ett musikevent som infaller varje år i olika delar av världen, där en rad band uppträder på scen och framför klassiska Commodore 64-låtar med riktiga instrument. I helgen (vecka 37) smäller det.”Det går inte att tala om Commodore 64 utan att nämna dess ljudkort SID”, skrev Susanne Möller i sin DN Kultur-krönika idag. Och det är helt sant: om det fanns en nationalsång för datorgenerationen skulle den vara komponerad med C64:ans blippbloppande fyrkanalsljud.

Annons

Och den skulle definitivt framföras på BiT Live.

BiT Live (förkortningen står för Back in Time) är ett musikevent som infaller varje år i olika delar av världen, där en rad band och artister uppträder på scen och framför klassiska C64-låtar med riktiga instrument.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det är en väldigt speciell känsla att höra kött och blod-versioner av klassiker som Ghosts N Goblins eller Pacman.

Andreas Wallström, medlem i gruppen 6581, berättar:
– Förutom de fyra musikakterna kommer man dessutom att kunna spela sina favoritspel och premiärtitta på The 8Bit philosophy, en film om scenen som
omger C64:an.

Vad är det svåraste med att framföra den här musiken med riktiga instrument?
– Inget är speciellt svårt. Utmaningen ligger istället i att tolka originalkompositören. Hur tänkte han när han skrev låten? Vilket instrument skrev han låten på? Det gäller att du är en bra musiker så du kan göra en låt rättvisa. Till exempel: En dålig violinist skulle lätt kunna slakta Monty on the run, en låt som måste spelas med skicklighet och precision. Det finns också en utmaning i att stöpa en låt i en viss genre, till exempel reggae eller metal. Och varför inte ta det ett steg längre och lägga till en text som handlar om tiden då man satt framför datorn och försökte näcka Samantha Fox i strippoker?


Vilka låtar kan man förvänta sig att få höra?

– Vi har med omsorg plockat ut de bästa och mest kända låtar ut en samling på över 35 000 titlar! Du hör bland annat Ghosts N Goblins, The last ninja 2, Arkanoid och Aztec challenge.


Vilka är dina egna 3 favoritlåtar?

– Just nu är det Parallax, The Last Ninja och Arctic Circles av svenska Stellan Andersson. Tre helt oslagbara spår!


Bit Live 08
går av stapeln i morgon lördag kl 19-03 på Kolingsborg vid Slussen i Stockholm.

Kristofer Ahlström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar