En marinbiolog har hittat verklighetens Svampbob och Patrik

En sjöstjärna och ett svampdjur.

I den animerade serien är de bästa vänner men verklighetens historia är betydligt mörkare än så.

Robin Åberg | Foto: Twitter & Nickelodeon  |  Publicerad 2021-07-30 17:14  |  Lästid: < 1 minut

Sedan premiären av den animerade tv-serien Svampbob Fyrkant, den första maj 1999, har seriens stjärnor Svampbob Fyrkant och Patrik Stjärna lyckats hålla sig bortom paparazzifotografernas linser – fram tills nu.

Trots att de vid tillfället varken bar byxor eller slips såg marinbiologen Christopher Mah likheten direkt när han gick igenom bilderna från en av NOAAs fjärrstyrda miniubåtar.

Undervattensfarkosten fångade duon på 1885 meters djup, inte vid Bikinibotten, utan vid sidan av ett djuphavsberg kallat Retriever Seamounts, ungefär 320 km öster om New York.

”Jag tänkte att det vore kul att göra kopplingen, vilken för en gångs skull faktiskt är jämförbar med de animerade karaktärerna” säger Mah till Business Insider. ”Som en biolog specialiserad på sjöstjärnor kan jag säga att de flesta återgivningar av Patrik och Svampbob är inkorrekta.”

Det finns enligt Wikipedia runt 10 000 olika sorters svampdjur men ytterst få har något som kan liknas med Svampbobs fyrkantiga form. Mah berättar att just denna svamp är av arten Hertwigia falcifera och han blev förvånad över dess starka färg. På sådana djup är de flesta svampar orangea eller vita för att kamouflera sig i den dunkla omgivningen.

Bild: Nickelodeon

Men det var ju inte bara svampen som matchade, även stjärnan liknar tydligt Svampbobs bästa vän Patrik. Enligt Mah var detta däremot ingen vänskaplig träff, sjöstjärnor är nämligen rätt hänsynslösa köttätare och just denna såg säkert fram emot ett ordentligt skrovmål.

Kanske den dramatiska avslutning som gör att vi om några år kommer få en bio-pic à la Hollywood om ”det mörka slutet för barnstjärnan”.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-07-30 17:14