Annons
Annons


Det rasar ett krig på Maldiverna. Ett krig om världens rikaste resenärer. Vapnen är högteknologi och djärv design, vattenvillor stora som små byar och gourmetrestauranger på havets botten.

Cafés Jens Stenberg besöker fem fabulösa öar på tio dagar.

Annons

Lyx är inte längre vad det har varit.
I alla fall inte på Maldiverna.

Här i den lilla soldränkta muslimska republiken, 1 192 pytteöar invid ekvatorn sydväst om Indien, pågår just nu en furiös kapprustning mellan en lång rad penningstarka hotellmagnater.

Gilla Cafe.se på Facebook

För naturparadiset i sig är inte nog. År 2006 kräver vi – eller rättare sagt de, och då syftar jag på världens rikaste resenärer – mycket mer än det perfekt turkosa vattnet, den kritvita korallsanden och solen som aldrig tycks vilja gå ner. Och nej, jag pratar inte om gourmet­restauranger, span i världsklass eller bungalows på pålar över havet. Det där hör numera till basutbudet, inte extravaganserna, på Maldiverna.

Det senaste (i alla fall när detta skrivs) är villor stora som små byar, eller gourmet­restauranger och span belägna under vattnet. Vinkällare med 9 000 flaskor och iPods i baren. Bose och Bang & Olufsen. På Maldiverna ligger ribban numera ständigt på världsrekordnivå. Varje ny resort ska vara först, störst, mest och bäst på något sätt.

Priserna blir förstås därefter – både för hotellentreprenörerna och deras gäster.

Ändå är intresset massivt. Antalet turister ökar stadigt och hela 206 företag slogs tidigare i år om rätten att hyra elva obebodda öar för att bygga och driva hotellverksamhet. Högsta budet lades på ön Alidhoo – över 120 miljoner kronor för en hyresperiod på tio år.

Under en tio dagar lång öluff besökte Café fem av Maldivernas, och därmed världens, mest spektakulära resorts. Häng med!

DAG 1–2: SONEVA FUSHI
Ö: Kunfunadhoo.
Atoll: Baa-atollen.
Fakta: Med maldiviska mått en stor ö, 1 400 meter lång och 400 meter bred. 65 villor av olika storlek, alla gömda i grönskan och belägna invid stranden som omgärdar hela ön. 25 minuter med sjöflygplan från Maldivernas huvudstd Male.
Vibb: Djungel deluxe.
Pris per natt: Från 3 175 kronor.
Bästa grejen: Den intensiva nära-naturen-upplevelsen som präglar ön – i allt från boende och mat till dykning och utfärder – är onekligen magisk.

Vi börjar resan där den femstjärniga barfota­lyxen först fick fäste på Maldiverna. Jag hoppar på en flight från Male med Trans Maldivian (det låter storslaget, men företagets flotta består av ett gäng gamla sjöflygplan rattade av piloter som gärna flyger barfota) till Kunfunadhoo, ”den stora gröna ön”. Ett par delfiner plaskar i vattnet intill planet när vi landat och när jag kliver på jettyn för att promenera in till ön simmar ett par revhajar slött förbi under mig.

mald6
Soneva Fushi har en egen sandbank mitt ute i havet. Huvudön skymtar i horisonten.

Sedan den svenska ex-modellen Eva Shivdasani och hennes make Sonu (Son-Eva, get it?) startade Soneva Fushi 1995 har deras resort satt ribban för maldivisk upmarket-turism. Deras motto, ”luxuriously back to nature”, har ihop med den Robinson Kruse-inspirerade arkitekturen också revolutionerat den nya typen av avspänd, miljömedveten flärd.

Vad är, egentligen, mest exklusivt? Att dricka sin drink i ett importerat kristallglas från Baccarat – eller ur en kokosnöt som naturligt fallit från en palm här på ön?

Planeringen och placeringen av villorna har givetvis också anpassats helt efter träden, vegetationen och havet. Maten är nästan fiktivt fräsch, servicen felfri och atmosfären exceptionellt informell. Soneva Fushi är fortfarande, elva år efter invigningen, själva definitionen av diskret, jordnära lyx.

DAG 3–4: HILTON
Öar: Rangali och Rangalifinolhu.
Atoll: Södra Ari-atollen.
Fakta: 50 vattenvillor, 79 strand­villor och 21 spavillor utspridda över två öar som bundits samman med en lång gångbro.
Vibb: Stort och stilrent.
Pris per natt: Från 3 255 kronor.
Bästa grejen: Nybyggda ”The Spa Retreat”.

Hilton är Hilton, även på Maldiverna. Det är lite mer stordrift och klassisk dollarturism över resorten, men den har också renoverats och uppdaterats för en modernare målgrupp med skyhöga krav på cool atmosfär och djärv design. En försvarlig del av de 25 miljoner dollar som Hilton nyligen kostade på öarna gick till exempel till Ithaa, världens första undervattensrestaurang helt i glas. Här äter du i ett slags omvänt akvarium – du sitter inuti och tittar ut på revfiskarna.

mald8
Hiltons undervattensrestaurang Ithaa.

Pengarna i sjön?

Nej, Ithaa är faktiskt rätt kul – men Hiltons allra sexigaste tillgång är definitivt ”The Spa Retreat”. 21 spatiösa vattenvillor med en arkitektonisk finess som Tommy Lee skulle älska: Tack vare glasväggarna inne i din villa kan du ligga på sängen i sovrummet och sippa champagne – och samtidigt se hela vägen till jättevillans andra ände, genom det syndigt smäckra badrummet och in i ditt eget privata behandlingsrum, där ditt resesällskap med all sannolikhet ligger och njuter av dagens aromamassage.

Paris har inte varit här än, men tro mig: Det här är precis hennes grej.

DAG 5–6: ONE&ONLY AT REETHI RAH
Ö: Reethi Rah.
Atoll: Norra Male-atollen.
Fakta: 130 jättelika strand- och vatten­villor ritade i storslagen ”asian crossover”-stil av den uppmärksammade arkitekten Jean Michel Gathy. Två timmar med Reethi Rahs egen yacht från Male.
Vibb: Sexig zen.
Pris per natt: Från 5 990 kronor.
Bästa grejen: När bartendern på Tapasake, öns japanska lyxrestaurang, i solnedgången ställer fram min iskalla öl på bardisken av pärlemor känns det på något sätt som om jag levt ett fullt liv.

Från luften ser Reethi Rah ut som en gigantisk bläckfisk. Det är första tecknet på att öns ägare, den sydafrikanske hotell- och kasinomiljardären Sol Kerzner, har lekt Gud här. De flesta maldiviska öar är nämligen mer eller mindre runda – en form de fått naturligt av havet och vinden genom åtskilliga århundraden.

Reethi Rah är något helt annat.

Ön var från början 39 hektar stor, men Sol Kerzner satsade 200 miljoner dollar på att pumpa upp 150 000 ton sand från havets botten och skeppa in 15 000 palmer från obebodda öar. 2 000 man jobbade i tolv månader för att dryga ut arealen till 109 hektar – ön är alltså konstgjord till mer än 60 procent.
Reethi Rah är det enskilt mest monumentala Maldiverna kan erbjuda i hotellväg just nu. Arkitekturen, materialvalen, maten, det praktpampiga spat – inte en krona har sparats i onödan.

mald16
Ett av de jättelika strandhusen på Reethi Rah.

Syftet med utbyggnaden sägs för övrigt ha varit att maximera gästernas privata sfär. På Reethi Rah är du aldrig närmare än 20 meter från din granne.
Fortfarande inte nog avskilt för din smak? Inga problem. Ur prislistan i min strandvilla citerar jag ordagrant att du ”för bara en miljon dollar” kan hyra hela ön och dess 600 anställda i fem dagar. Vin ingår.

DAG 7–8: HUVAFEN FUSHI
Ö: Nakatchafushi.
Atoll: Norra Male-atollen.
Fakta: 30 minuter med speedboat från Male.
Vibb: MTV Cribs i tropikerna.
Pris per natt: Från 6 265 kronor.
Bästa grejen: Den underjordiska vin­källaren är nästan perverst snygg.

Huvafen Fushi kan skryta med världens första undervattensspa, men i övrigt är detta en av få maldiviska resorts som inte på klassiskt vis accentuerar sitt romantiska läge i avsikt att attrahera smekmånadspar. Målgruppen tycks i stället vara kräsna, urbana resenärer med fäbless för Philippe Starck-
design, L’Occitane-produkter, Bang & Olufsen-teknik och fiberoptiskt upplysta pooler.

mald7
Cafés Jens Stenberg i en speedboat på väg från Reethi Rah till Huvafen Fushi.

mald13
Huvafen Fushi från luften.

När Café besöker Huvafen Fushi är det inte panflöjter från någon yoga-samling som ljuder ur hög­talarna i baren på kvällarna – utan José Padilla, dj-legenden bakom Ibizas Café del Mar, som flugits in för att på plats köra några av sina berömda ”chill­out sessions”. Det här är så nära ett boutiquehotell du kan komma på Maldiverna i dag. En ö som gjord för Kate och Pete på solsemester.

Nu är inte just Kate Moss här under Cafés visit. Men Naomi Campbell var det alldeles nyligen – och Veronica Varekova är på väg hit när jag checkar ut.
Är du supermodell på Huvafen Fushi bor du självklart i en av öns två ”Ocean Pavillions”, längst ute på den väldiga brygga som förlänger ön i dess ena ände.

Vi snackar 330 kvadratmeter överdåd: jacuzzi på soldäcket, 50-tumsplasma, en privat pool som börjar i vardagsrummet, fortsätter utom­hus och slutligen ser ut att växa ihop med havets horisont, samt så många tekniska finesser att du knappt vill lämna rummet.

mald9
Interiör från en av Huvafen Fushis två ”Ocean Pavillions”.

mald3
Huvafen Fushis vidunderliga vinkällare Vinum.

mald4
Detaljstudie av en…

mald11
…”Ocean Pavillion” på…

mald15
…Huvafen Sushi.

DAG 9–10: SONEVA GILI
Ö: Lankanfushi.
Atoll: Norra Male-atollen.
Fakta: 45 rustikt lyxiga vattenvillor på mellan 210 och 1 400(!) kvadratmeter. 15 minuter med speedboat från Male.
Vibb: Robinson Kruse med pengar. Mycket pengar.
Pris per natt: Från 7 395 kronor.
Bästa grejen: Den gigantiska vattenvillan ”The Private Reserve” – om du har råd.

Lankanfushi kallas ”den lilla blåa ön” på grund av sin förföriskt havsnära layout – när Soneva Gili öppnades 2001 var det den första resorten där samtliga villor stod på pålar i havet. (Det var också här Svennis och Nancy semestrade för några år sedan – och smygfotograferades av en granne som sedan sålde bilderna till brittisk press.)

mald12
Ett vardagsrum med utsikt.

mald10
Soneva Gili – Maldivernas första resort med enbart vattenvillor – sedd från luften.

Att alla hus rests ute i vattnet gjorde också att detta var en av de hotellöar som drabbades hårdast av tsunamin på annandag jul 2004. Soneva Gili tvingades hålla stängt för renovering i sex månader, men passade på att addera en verklig sensation till sitt femstjärniga utbud.

På pålar 500 meter ut i Indiska oceanen tronar världens hittills största vattenvilla, ”The Private Reserve”, med sina respekt­ingivande 1 400 kvadratmeter, ett privat spa, egen speedboat på 400 hästar, gym, stjärnkikare, två inneboende butlers…

Vilka typer som brukar bo här? Tja, det kostar 10 000 dollar. Per natt. Det är ungefär en krona i sekunden. Två veckor består av
1 209 600 sekunder. You do the math.

mald2
Soneva Gilis spa.

mald5
En dhoni framför Soneva Gilis fristående vattenvillor.

När Café är här står emellertid ”The Private Reserve” tom, varför jag tillåts göra ett studiebesök. Danmarks kronprins Frederik skulle ha bott här, men ställde in sin resa i sista sekunden på grund av de famösa Muhammed­-teckningarna i Jyllands-Posten (islam är den enda tillåtna religionen på Maldiverna, även om många av landets invånare är minst sagt liberala uttolkare av Koranen).

mald1
Soneva Gilis ”The private reserve”: 1 400 kvadratmeter resta på pålar 500 meter ute i Indiska oceanen.

Jag skänker mina obetänksamma danska tidningskollegor en tacksamhetens tanke och kastar mig handlöst utför ”The Private Reserves” egen vattenrutschbana. Det tar väl cirka fem sekunder innan jag bryter havsytan i den lilla lagunen nedanför.

mald14
Cafés utsände testar den gigantiska villans vattenruschbana.

Sedan måste jag dessvärre, av budgetskäl, tacka för mig.

Jens Stenberg
………………………………….

Flyg till Maldiverna

Café flög till Male med Qatar Airways från London via Doha. Flera bolag flyger från Europa till Male. Av de reguljära bolagen flyger Sri Lankan Airlines och Austrian Airlines nonstop från London respektive Wien.

Flera bolag flyger via Dubai, till exempel Emirates.

Av charterbolagen flyger tyska Condor och holländska Martinair direkt från Frankfurt. Flygbiljetter kan med fördel bokas genom svenska Select Travel.

Hemsidor för bokning av flyg:
www.selecttravel.se
www.qatarairways.com
www.emirates.com
www.srilankan.aero
www.aua.com
www.condor.com
www.martinair.com

Fakta, frågor och bokningar

KLIMAT: Maldiverna har ett tropiskt klimat med två huvudsäsonger. Sydvästmonsunen under maj–november innebär i regel lite regnigare väder. Under nordöstmonsunen november–april är det torrare och mindre blåsigt. Temperaturen i luften och vattnet är i snitt 28 grader året runt.

HOTELL: Samtliga fem hotell som nämns i texten representeras av Select Travel: 08–678 15 15,
www.selecttravel.se.

Mer info om hotellen, öarnas faciliteter och Maldiverna som land finns också på följande hemsidor.

Huvafen Fushi:
www.huvafenfushi.com

Hilton:
www.hilton.com

One&Only at Reethi Rah:
www.oneandonlyresorts.com

Soneva Fushi och Soneva Gili:
www.sixsenses.com

Maldivernas turistråd:
www.visitmaldives.com

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar