Hoppa till innehåll

Enligt forskning vaknar du troligtvis till fel alarm på morgonen

Vakna upp på morgonen
Lukas Nordén

Vilket ljud är egentligen bäst att vakna till på morgonen?

Du vet känslan när man vaknar en timme för sent efter att man snoozat det sista alarmet med den naiva tron om att man utan problem kan fortsätta blunda en stund? Dessa dagar kommer snart vara ett minne blott. Svaret på ens trötthet och oförmåga att stiga upp på morgonen kan nämligen ligga i vilket slags alarm man använder sig av.

Eller kanske skippa just alarmet. Tydligen ska man lyssna på musik för att vakna ordentligt. En ny studie på Royal Melbourne Institute of Technology antyder att man blir klarvaken snabbare till ljudet av en melodisk och temposnabb låt snarare än det förhatliga larmet på morgonen.

Jim Carrey i Bruce The Almighty.

Studien kartlade människors morgonrutiner och visade att det finns en korrelation mellan musik och en bra start på dagen. De som vaknade till en melodisk och medryckande låt hade inte lika svårt att stiga ur sängen som de med en ett ljud som simulerar en stereotypisk väckarklocka.

Deltagarna fick fem olika svarsalternativ angående hur melodiskt ens alarm var, och mer än hälften av de som inte hade några som helst problem med morgonrutinerna kategoriserade sitt alarmljud som melodiskt.

– Man har trott att ett högljutt ”beep beep beep” ska fungera för att starta hjärnaktiviteten när vi vaknar, men ett mer melodiskt ljud som Good Vibrations med The Beach Boys, eller Close to Me med The Cure kanske egentligen hjälper oss att mer effektivt bli klarvakna, säger Adrian Dyer som är en av studiens författare.

Om det mot förmodan skulle vara så att Beach Boys och The Cure får dig att röra dig mot snooze-knappen så har Café samlat Way Out West-aktuella The Strokes bästa låtar i en spellista nedan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.