Expertens tips: Sex anledningar till varför du inte kan sova

Steg 1: Ät inte tills du hatar dig själv.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-01-02 13:55  |  Lästid: 3 minuter

Efter längre julledighet kan det minst sagt vara svårt att återgå till sina vardagsrutiner. Inte bara har din hjärna i några veckors tid tillfredsställts av julbordsrester till frukost och epileptiskt blinkande julpynt. Du har säkert även lyckats vända på dygnet och försöker just nu finna en kur till de blytunga blåa påsarna under dina ögon när du nu återvänt till brukliga jobbrutiner.

Men ibland tar omvandlingen längre tid än du kanske vill – och det kan bero på en rad andra faktorer än bara någon veckas ledighet. Vi är alla bekanta med att en god natts sömn är bra för, ja, allt. Men när du hamnar i en längre period av odugliga sovrutiner ökar även risken för hjärtsjukdomar, stroke, hög kolesterolhalt samt diabetes.

Enligt näringsterapeuten Lindsay Boyers finns det några vanliga anledningar till vad som kan få dig att försöka räkna får, misslyckas och sedan stirra in i taket ett par timmar innan du till slut slumrar:

1. Mobilanvändning precis innan du ska gå och lägga dig

Om du tänker att ett par skrollningar på Instagram är ett bra sätt att varva ned innan läggdags är du dessvärre helt fel ute. Det är nämligen så att all elektronik, vilket inkluderar din laptop, mobiltelefon och TV, strålar ut ett slags blått ljus som signalerar till hjärnan och kroppen att det är dags att stiga upp. Därför bromsas produktionen av sömnhormonet melatonin vilket gör att du inte märker av att du faktiskt är trött.

Undvik därför att hamna i en youtube-loop av fail-compilations och lägg mobilen på laddning i ett annat rum om det är alldeles för påfrestande att ha den nära. Men hur ska jag då ställa alarm, undrar du kanske? Jo, ta ett par steg tillbaka i den teknologiska evolutionen och köp en väckarklocka.

2. Dagstupplurer

Inte bara finns det stor risk att du sover i fem timmar i stället för tio minuter när du ska ta en så kallad ”powernap” – en studie har visat att även en kortare tupplur under dagen kan förstöra den heliga nattsömnen, samt få dig att känna dig dåsig resten av dagen.

Om du verkligen känner att hela ditt väsen håller på att krackelera efter en arbetsdag är det självklart okej med lite kortare sussande. Men se dock verkligen till att hålla det kort. Vissa studier visar att en kort 10-minutare faktiskt kan göra dig mer vaken och produktiv, men om du lyckas sova dig igenom väckarklockan är du – som det heter – körd.

3. Jobba i sängen

Vi är alla bekanta med att sängen är den absolut bästa möbeln och platsen att befinna sig på i hemmet. Därför är det också extremt frestande att stanna kvar i sovmöbeln om du råkar ha lyxen att kunna jobba hemifrån. Men detta är, du gissade det, inte bra alls.

Om du exempelvis jobbar med något stressigt kommer du automatiskt att associera även din heliga säng med hets och press. Låt istället något dunkelt hörn eller någon annan plats bli din stress- och arbetshub och lämna aktiviteter som sömn och sex till sängen. Detta förstärker associationen mellan sömn och sovrum och gör det enklare att tryna när det väl behövs.

4. Ligga kvar i sängen när du inte kan somna

Det kan tyckas vara kontraproduktivt att lämna sängen när du försöker sova, men experter menar att det är mycket bättre att stiga upp och göra någonting annat än att ligga kvar.

Om du legat i sängen i 20 minuter och fortfarande inte kan sova ska du i stället lämna sovrummet och göra något avslappnande, som att exempelvis sitta i en fåtölj och lyssna på musik eller läsa en bok. Här måste du dock ta hänsyn till det förrädiska ljuset som inte får stråla allt för starkt.

Sätt dig alltså i ett varmt upplyst rum och läs första kapitlet av Röda Rummet av Strindberg och du kommer garanterat att börja känna dig dåsig. Både på grund av läsandet som aktivitet samt insikten om att svenska klassiker faktiskt kan vara riktigt tråkiga.

5. Koffein och alkohol

Happy Hour Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

Det kanske är självklart att det inte klaffar skitbra att dricka kaffe eller ta en whiskeypinne precis innan läggdags. Men studier visar att man helst ska skippa koffein helt och hållet sex timmar innan läggdags. Detta gäller även mer oväntade koffeinkällor som te, choklad, läsk och vissa läkemedel.

Alkohol är klassificerat som som ett lugnande medel som kan få dig att somna, vilket de flesta som däckat på fyllan någon gång kan intyga om. Men trots dess lugnande effekt kan alkohol påverka din sömn och få dig att vakna upp mitt i natten – i värsta fall när du är i det helvetiska stadiet precis mellan en fylla och en bakfylla.

6. Äta en stor middag

Den kontroversielle komikern Louis CK sade en gång att han inte slutar äta när han är mätt. Måltiden är nämligen klar först när man hatar sig själv.

Detta är något som då och då antagligen gäller för oss alla. Om det är senare under dagen som du äter dig smockfull kan det dock påverka sömnen. En studie visar nämligen att människor som äter sent, samt intar måltider som kan orsaka matsmältningsbesvär (pizza, exempelvis), kan komma att vakna upp mitt i natten.

Samma sak gäller vätskor. Om du häller i dig en massa vatten eller öl precis innan läggdags finns risken att du panikartat måste kissa mitt under natten, vilket kan göra det svårare att somna om igen. Att vakna upp bara några få minuter under natten kan även få dig att känna dåsighet dagen efter.

Då det inte finns någon officiell måttstock för hur mycket och när du ska äta kan det bara rekommenderas att du ska försökt ha ätit klart för dagen innan klockan åtta. Och just det – ät inte tills du hatar dig själv.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-02 13:56