Jerka Johansson: Tjafs om när på spadygnet man ska knulla är ju relatable

Erik Jerka Johansson fotad i motljus

Sveriges svar på Judd Apatow om regidebuten i ”Alla utom vi", kökshacks och livet som nybliven trebarnsfarsa.

Joakim Almén | Foto: Niklas Lindman/discovery+  |  Publicerad 2021-03-25 10:04  |  Lästid: 4 minuter

Det finaste med din nya serie Alla utom vi tycker jag är det starka suget man känner efter att vara i en relation för att huvudkaraktärernas relation är så mänsklig och vacker.

– Fan vad fint! Det var det finaste någon har sagt. På nåt sätt tänker jag att jag försökt skriva om en relation som jag drömmer om att den ska vara. Även fast det är jobbigt då och då.

Som en relation också är ju.

– Ja, det är högt och lågt och man ska kunna skoja. Jag har försökt skildra en fin parrelation.

Alla utom vi baseras på den kanadensiska serien How to Buy a Baby. Var det din idé att göra en svensk version?

– Nej, jag blev kontaktad av Warner som hade köpt formatet och de frågade mig om jag tyckte det var ett intressant projekt att vara inblandad i. Jag tror först att de tänkte att jag skulle jobba med adaptionen och kanske spela nån av rollerna. Men jag såg det som min chans att testa att regissera. Tillslut gick de med på det, men det var inte självklart.

Övertalningsoffensiv av dig?

– Jag fick ställa ett litet ultimatum: ”Jag kan tänka mig att hoppa på och jobba med serien kreativt – men då vill jag regissera och inte skådespela eller bara vara manusförfattare.” Jag har velat regissera i tio år men aldrig riktigt vågat eller fått frågan.

Du har skrivit manus också. Hur mycket av innehållet i serien har du hämtat från egenupplevda situationer och relationer? 

– Mycket. Både från tidigare relationer och nuvarande relationer. Relationer och tvåsamhet är det som jag tycker är mest intressant att utforska och det är det som jag har mest relation till. Jag har inte en relation till IVF, som du kanske vet.

Provrörsbefruktning, ja. Hur var det att få in den delen när du inte kan hinka innehåll från egenupplevda situationer?

– Vi hade dels det kanadensiska originalet att gå efter och så gjorde vi mycket research. Vi hade en IVF-läkare inkopplad som läste manus och gav feedback. Björn och Alba pratade med en expert för att kunna skildra proceduren rätt. Sen är det också film – vissa kronologiska grejer och detaljer är skruvade. Men just relationsbiten, som när de är stressade över när på spadygnet man ska knulla. Såna saker är ju relatable.

Och egenupplevt?

– Haha ja, verkligen. Det är bråk och tjafs i vardagen. Det är ju en del av livet när man lever i en relation.

Alba August och Björn Gustafsson var ju ett par på riktigt under inspelningen. Hur var det att regissera ett riktigt par som försöker bli gravida i fiktionen? 

– Det fanns verkligen både för- och nackdelar. Mest fördelar. Delvis för att de redan hade sin jargong och naturliga ton med varandra som man kunde dra nytta av. Plus att de levde ihop och kunde plugga text på kvällarna och nätterna.

Och nackdelarna?

– Ibland hade de en uppfattning om hur de ville göra nåt – och jag en annan. Och de var ett par, två mot en ibland. Det kunde vara lite frustrerande.

Vad hände då?

– Jag är så konflikträdd att jag gav med mig ganska mycket. Man vill ju inte vara en despotregissör som styr med hela handen. Det kanske kommer längre fram i karriären när man har mer självförtroende och tror på sin vision till 100 procent. Nu är man mer ”ja, men du kanske har rätt? Jag har inte gjort det här förut så...” Så tror jag inte att de stora regissörerna arbetar riktigt.

Erik ”Jerka” Johansson är aktuell med regidebuten i discover+-serien ”Alla utom vi”, med inspelningen av den fjärde säsongen av SVT:s ”Bonusfamiljen” och matpodden ”Recept, tack!?” tillsammans med Nichlas Niemi. Foto: Niklas Lindman/discovery+

Du har sagt att vara skådespelare är som en semester i jämförelse med att vara regissör. Utveckla?

– Skådespelaryrket är ju väldigt mycket att man får ett manus i handen, blir tillsagd vad man ska göra och så blir man hämtad, lämnad, körd och uppassad på ett sätt som man behöver bli för att kunna göra ett bra jobb. Det är inte konstigt, men det är väldigt mycket mer övergripande ansvar som regissör.

Nästa steg: långfilmsregissör?

– Ja, jag har ju verkligen fått blodad tand. Jag känner att jag har jävligt mycket idéer jag vill göra som jag känner att jag nu har bättre förutsättningar att få in.

Vilken typ av film drömmer du om att göra?

– Jag drömmer fortfarande om att göra den perfekta relationslångfilmen. Relationskomedin typ. Där har jag en idé. Men just nu ska jag bara vila upp mig för att jag är så jävla slutkörd. Och jag filmar säsong fyra av Bonusfamiljen nu. I sommar ska jag göra en grej som skådis. Sen får vi se.

När Café intervjuade dig senast 2018 sa du att det var dags att förnya dig. Sen dess har du startat mackrestaurangen Sandhäxan, matpodden Recept tack!?, fortsatt fira framgångar som skådespelare och nu gör du debut som regissör. Blev det som du tänkt dig?

– Absolut! Det var nog en 40-årskris. Eller kanske inte kris. Men jag kände ”fan, nu är man 40 år – om man vill få nåt gjort så är det nu”. Jag kände inte att jag stod och stampade – men jag ville testa massa saker som jag inte testat tidigare. Hela matgrejen bygger på att jag vill bejaka det som jag tycker är kul i livet och inte vara så försiktig.

Just 2018 kändes det som att du var hela Sveriges ansikte utåt för varannan vecka-livet?

– Så var det nog ett tag. Det var välbehövligt. Men efter tag kändes det ohållbart faktiskt. Det blev lite för tvära svängar.

Hur menar du?

– De barnfria veckorna blev väldigt mycket fest och inte tänka på morgondagen överhuvudtaget. Det var en balans som funkade. Det var lite yin och yang och jag trivdes väldigt bra med det. Sen träffade jag min sambo Lisa och allt vändes upp och ner igen. Hade jag inte träffat henne hade det kanske fortfarande varit så.

Ja, du är nybliven trebarnsfarsa. Hur har omställningen varit?

– Det har varit ganska omtumlande. Det har varit lite back to the future: ”Just det, nu när det här livet igen”. Jag hade ju precis lämnat småbarnslivet bakom mig. Men samtidigt är det mycket lättare nu, för jag har rutin på det. Plus att det funkar väldigt bra ha småbarn tillsammans med Lisa. Det är faktiskt bara kul. Skitjobbigt att man sover så lite men annars är det underbart.

Något motvilligt har du och Nichlas Niemi segmentet ”veckans kökshack” i Recept tack!?. Nu ska du motvilligt få berätta ditt absolut bästa kökshack, tack!?

– Mitt hack är att du medan du lagar mat ska ägna lika mycket tid åt att hålla efter i köket som du ägnar åt maten. Det ska inte ligga massa byttor och slevar överallt och inga skal i vasken. Köket ska vara kliniskt rent när maten serveras.

Det förhöjer känslan, menar du?

– Dels förhöjer det känslan och dels gör man sig själv en jävla tjänst när man ätit upp. Då kan du lägga dig på soffan med ett glas vin istället för att ställa dig och röja i köket i en halvtimme. Jag är ganska ofta på middagar där man ser att köket är ett bombnedslag när man äter middag. Inte för att jag bryr mig om det, men jag tycker synd om den personen som ska ta hand om det. Man hinner det om man planerar sin matlagning! Det är mitt hack, och de som inte redan gör det kan skärpa sig.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-26 13:08