Hoppa till innehåll

Esther räddar barnen

När jag var liten sprang jag över ängarna och badade i sjöarna i Övertänger i Dalarna. Mitt sommarparadis på landet. Där bodde också tant Alice och tant Kerstin. Jag älskade att vara hos tant Alice och tant Kerstin. Jag kände mig trygg med dem. De var extramammor som jag kunde vara mig själv med. Tant … Continued

esther

När jag var liten sprang jag över ängarna och badade i sjöarna i Övertänger i Dalarna. Mitt sommarparadis på landet. Där bodde också tant Alice och tant Kerstin. Jag älskade att vara hos tant Alice och tant Kerstin. Jag kände mig trygg med dem. De var extramammor som jag kunde vara mig själv med.

Tant Alice lärde mig lösa korsord och vi plockade bär och svamp och så skulle hon börja banta varje måndag. Då sa jag alltid: ”Men Alice, du är så platt om baken.” Tant Kerstin lärde mig göra korgar och vi målade och hon visade mig vilka växter som finns i skogen.

Tant Alice och tant Kerstin lever inte längre.

Men nu har jag fått en ny extramamma.

Tant Esther.

* * *

Vad tant Esther än gör så ser hon glad och mjuk ut.  Som en kattmamma som ligger i solen och sprider lugn till sina småttingar.

Tant Esther tar hand om 20 småttingar. De små som inte har några egna mammor och pappor. Barn som ingen vill ha, som Marielle som jag har skrivit om tidigare.

Jag och tant Esther är nästan lika gamla, men jag känner mig liten när jag är med henne. Liten på ett bra sätt. Att jag får vara liten. Liten i en värld som kräver mycket och som aldrig döljer några av livets avigsidor, inte ens för de små.

* * *

När jag kommer in på tant Esthers gård reser hon sig upp och säger:

– Kom, jag ska visa vad jag köpte!

Och så går vi in i köket där det ryker och hon går före fram till grillbädden och lyfter bort några pinnar och visar:

– Fisk! Alla barnen fick fisk till jul och titta så mycket vi har kvar!

Fisk. Barnen och tant Esther överlever genom att odla grönsaker. Grönsakerna säljer de och för slantarna köper de ris. Det är vad de äter. Ris. De kan aldrig köpa fisk.

Staten ger tant Esther 1,75 dollar per barn och månad. Det är vad de behöver – per dag.

* * *

Sist jag var här gav jag henne något som skulle hjälpa henne närmsta tiden. Det är det hon har förvandlat till fisk och till en stor plastbytta med skivade matbananer som står längre bort i köket – hon har gjort en sallad på dem.

– Barnens favoritmat! utbrister hon lyckligt.

Och i dag ska hon göra fisksoppa med ingefära.

Tant Esther sitter på verandan och river ingefära och barnen sitter bredvid och pysslar med sitt. Jag tittar på dem och jag ser mig själv när jag var liten, när jag var liten och var hos tant Alice eller tant Kerstin.

Men de här barnen har ingen egen mamma att springa hem till på kvällen.

De här barnen har bara en sak i världen: de har Esther.

* * *

Jag tog med ris till henne den här gången, så att de ska slippa sälja grönsakerna för en tid, alternativt kunna lägga undan lite pengar. Barnen fick också kex, en lyx för dem. Många av er läsare har velat hjälpa Esther, vi ska prata igenom vilken hjälp hon vill ha och hur vi kan lösa det på bästa sätt. Jag längtar tills jag får springa in på tant Esthers gård igen. 

esther3
Esthers lycka: att få laga god mat till barnen. 

esther2
Flickan som Esther hjälpte med håret sist. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.