Annons
Annons


Cafés Jan Gradvall var pricksäker då han i sin krönika beskrev karaktären Dexter Morgan i tv-serien Dexter med formuleringen: ”Man tycker inte illa om Dexter ens när han lindar in sina offer i gladpack och börjar tortera dem med borrmaskin. Tvärtom framstår han som så trevlig och vettig att man gärna skulle ta en öl med honom efter jobbet.”

Tommy Donnelly i The black Donnellys kan beskrivas som någonting liknande.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Redan i andra avsnittet utför han primitiv kiropraktik med en slägga på en gangster – men skulle ändå vara hjärtligt välkommen hem till min systers flickrum på te.

Serien skildrar bröderna Donnellys liv i den organiserade brottslighetens Hell’s Kitchen. Tommy, spelad av 25-åriga Jonathan Tucker (Sleepers, The virgin suicides), och hans tre bröder Jimmy,
Kevin och Sean är så kallade ”black irish” (ättlingar till de zigenare och spanjorer som kelterna aldrig lyckades utrota på Irland) och får dras med ett svartkladdat tjuvrykte från födseln.

Trots att Tommy är en ”bra” kille får jag en känsla av att det döljer sig någonting jävligt mörkt och farligt i honom.
– Javisst, säger Jonathan Tucker. Det finns saker i Tommys inre som inte klargörs förrän ganska långt in i serien. Han har en del livserfarenheter och fighter inom sig som inte alls är så trevliga. En drömroll, helt enkelt.

Jaså?
– Jag är ett pretto, jag vet. Men det är väl klart som fan att det är roligare att göra någonting kreativt än att bara slentrianskita, liksom. Alla fattar att det är ett roligare jobb att designa och tänka fram maskinen – än att bara stå och dra i spaken.
   
The black Donnellys regisserades av Paul Haggis (Crash, Million dollar baby). Premiär på Canal+ den 2 september.
                                                                          
Daniel Kjellsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar