Efter veckor av lockdowns och social distansering börjar möjligheterna om att lätta på restriktionerna diskuteras runtom i världen. Experter från WHO höjer dock ett varningens finger för att inte lätta på för många åtgärder på samma gång. Återgången till det normala måste ske i långsam takt för att inte coronasmittan på nytt ska ta fart. Ett ställningstagande som blir svårt för beslutsfattare att förhålla sig till, med tanke på att den ekonomiska snaran dras åt allt hårdare om företagen och konkurshoten kryper allt närmare för varje dag som går. Men det är inte bara företagen som är otåliga över att få komma tillbaka till verkligheten. Bland oss ”vanlisar” som suttit hemma i karantän de senaste veckorna är tristessen stor och längtan ännu större efter att få njuta av en fotbollsmatch live, gå ut på krogen eller att få uppleva en konsert på plats.
När den drömmen blir verklighet är det ingen som vet och i nuläget känns det avlägset med tanke på det rådande förbudet mot större folkmassor. Men som det brukar heta: ”hoppet är det sista som överger en”. För även om många event ställts in under våren och sommaren, finns det fortfarande en hel del evenemang där arrangörerna ännu inte kastat in handduken. Exempelvis planeras Way Out West fortfarande gå av stapeln enligt ursprungsplan i slutet av augusti och vänder vi blickarna utanför Sverige, är det värt att nämna att Coachellafestivalen i Kalifornien, som flyttats fram till oktober månad. En tanke som ingjuter hopp om att vi går en ljusare framtid till mötes och som nog gör många festivalsugna spralliga av upphetsning.
Men som alltid finns de som är mindre optimistiska och som istället väljer att se på framtiden ur mer realistiska glasögon. Företrädare för vetenskapen till exempel. Nyligen höll den amerikanska dagstidningen The New York Times en videokonferens där man bjöd in flera olika experter för att diskuterade hur man på säkrast sätt ska återgå till en ”normal” verklighet, när spridningen av covid-19 väl börjat avta. En av de deltagande var bioetikern och professorn i sjukvård Zeke Emanuel, som gav en minst sagt dyster förutsägelse om framtiden. Enligt honom är det helt orimligt att tro att man överhuvudtaget ska kunna arrangera några konserter och liknande event under resten av året. Om man ska tro professorn kommer den här typen av arrangemang var längst ner på priolistan att återinföra och det är därmed realistiskt att vänta sig att konserterna inte kommer att återvända till livescenerna förrän nästa höst, alltså hösten 2021.
En dyster förutsägelse för alla som längtat efter att få uppleva livemusik igen. Men, som med mycket annat under dessa tider är det ovisst hur utvecklingen kommer fortsätta – huruvida Emanuel har rätt lär tiden utvisa.