Extremloppen där alla kan delta

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2013-05-10 13:06  |  Lästid: 2 minuter

Supervältränad? Eller vill du bara ha ett tufft mål att träna mot? Triathleten Jonas Colting, som bland annat har “cirka 15-17” Ironman-lopp i bagaget, tipsar om tre tävlingar alla kan ställa upp i.


Jonas Colting, till vänster, under Ötillö 2010. Foto: Malcolm Hanes.

1. Ötillö

En av världens tuffaste endagarstävlingar som handlar om att ta sig från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Görs i lag om två och är 75 kilometer långt, av vilka 10 km består av simning och 65 av löpning. Beskrivs av arrangörerna som "ett och ett halvt maraton i terräng i din våtdräkt och drygt tre stycken Vansbrosimningar i dina löparskor". Jonas Colting har ställt upp sju gånger och vunnit vid tre av tillfällena.

Jonas Colting:

– Ett jäkligt hårt race. Främst för att det innehåller så många långsamma mil. Att simma i öppet hav med skor tar tid och löpningen sker till stor del i obanad terräng. Man bör vara en god simmare – att simma bröstsim funkar inte. Och det är otroligt mycket tuffare än Vansbrosimmet. Det är också väldigt tufft mentalt – när man löper blir man väldigt varm och när man simmar känns det som att man håller på att frysa ihjäl. Jag har hört om folk som simmat till fel ö och blivit tvungna att kura ihop sig med varandra en timme för att kunna ta sig vidare.

2. Ironman Kalmar
Ett Ironman i Kalmar med de officiella Ironmandistanserna 3 860 meter simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning.

Jonas Colting:

– I år kan man ju genom Ironman Kalmar kvala in till Ironman Hawaii. 22 000 platser är visserligen slutsålda, men man kan ju satsa på nästa år. Det finns många vanliga atleter som ställer upp i samma tävling som eliten men som kommer i mål på dubbla tiden. Det här loppet är också väldigt hårt, men på ett annat sätt än Ötillö.

3. Åre Extreme
En multisport-tävling bestående av paddling (25 kilometer), fjällöpning (från 400 till 1 420 möh) och mountainbike-cykling. (32 km).

Jonas Colting:

– Ett lopp som jag inte ställt upp i, men som jag har respekt för. Det är ju mer multisport, och krockar med andra tävlingar jag vill göra, men jag vet att det är väldigt bra atleter som deltar. Annars kan jag tipsa om att köra den svenska klassikern, men i ett svep. Det gjorde jag 2004 – det tog 25 timmar. Hur min kropp kändes efteråt? Smal.

Patrik Hedlund

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-25 15:41