Annons
Annons

cj2

På torsdag firar 80 miljoner amerikaner att NFL-säsongen startar. Här i Sverige är det dock få som till fullo förstår sporten. Men som tur är rätar TV10:s NFL-expert Carl-Johan Björk ut frågetecknen.

* * *

I år kommer fri-tv-kanalen TV10 att sända upp till fem amerikanska fotbollsmatcher i veckan. Ett faktum som kan bidra till att sporten får ett uppsving i Sverige. Men då gäller det att det vi lär oss reglerna.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Under sin fotbollskarriär tränade Carl-Johan Björk med NFL-lagen Dallas Cowboys, Green Bay Packers och Cincinnati Bengals och har även varit proffs i Holland och Tyskland. Således bör han ha en hyfsad koll på sporten.

cj1Carl-Johan Björk under sin tid i Dallas Cowboys.

Vad är grejen med amerikansk fotboll?
– För mig har det alltid varit den ultimata lagsporten. Alla delar i laget måste stämma. Spelplanen hänger på att alla delar i laget funkar. Det är väldigt fysiskt och strategierna som ligger bakom varje spel är intressanta. Dessutom spelar varje lag bara 16 matcher i grundspelet, så varje match betyder otroligt mycket.

Hur ska man gå tillväga för att lära sig?
– Börja enkelt. Se en snabb instruktionsfilm på Youtube och fokusera sedan på de basala sakerna under matchen – alltså vilket försök det är och hur många yards det är till en first down. Se till att hitta en favoritposition också, och förstå den rollen. Då kommer du snabbare att se hela bilden.

Många tycker att reglerna är svåra, håller du med?
– Både ja och nej. Det är egentligen ganska enkelt – det handlar om att ta mark och göra poäng. Så om man bara fokuserar på det, så är det lätt. Men å andra sidan så kan man nörda ner sig och då kan det bli hur avancerat som helst.

Varför ska man se NFL-säsongen 2013?
– Förra året anslöt fyra stycken nya rookie-quarterbacks; Robert Griffin III till Washington Redskins, Andrew Luck till Indianapolis Colts, Russell Wilson till Seattle Seahawks och Ryan Tannehill till Miami Dolphins. De var väldigt sevärda och det ska bli kul att se hur de följer upp sina lyckade debutsäsonger. För övrigt är quarterbacken en väldigt central roll, som är lätt att följa.

Patrik Hedlund

Foto: Cecilia Håkansson, [email protected]

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar