Få koll på Formel 1

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2013-03-15 17:35  |  Lästid: 2 minuter

11 stall, 22 förare, 19 race och världens snabbaste racerbilar. I helgen drar Formel 1-säsongen igång. Café frågade expertkommentatorn Janne Blomqvist varför du som nybörjare ska följa den.

* * *

Under fredagsmorgonen sändes de första F1-träningarna från Melbournes Grand Prix och på söndag går startskottet för 2013 års Formel 1-säsong. Över 500 miljoner människor kommer att titta. Vi tog kontakt med Viasat Motors Janne Blomqvist, som kommenterat F1 sedan 1997, för att ta reda på vad som är grejen.

Är det som nybörjare lätt att lära sig hur Formel 1 fungerar?
– Det är inte hjärnkirurgi. Men är man en av dem som säger att man kollar bakfull på helgerna och sedan somnar efter starten, så blir det ju aldrig så kul. Men om man sätter sig in i taktiska finesser och även imponeras över hur fort killarna kör, så blir det snabbt roligare. Och under hela säsongen är det ju bara 22 förare att hålla koll på.

Vilka stall måste jag ha koll på?
– Det finns ett som ingen kan ha missat och det är Ferrari. McLaren är också ett team som är känt för sin historia med till exempel den legendariska föraren Ayrton Senna, och såklart sin forna karaktäristiska röd-vita Marlboro-lackering. De flesta känner också till att läskedryckstillverkaren Red Bull gav sig in i leken 2005. Alla de här tre är högintressanta toppstall.


Regerande världsmästaren – Red Bulls Sebastian Vettel.

Och vilka är de tre mest sevärda förarna?
– Utan tvekan Fernarndo Alonso och Sebastian Vettel – sen är det dött lopp mellan Lewis Hamilton och Kimi Räikkönen. Alonso är dubbel världsmästare och världens mest kompletta racerförare. Regerande världsmästaren Sebastian Vettel är en intressant kille som blott 25 år gammal vunnit tre år i rad. Det är något extra!

Och Kimi?
– Kimi Räikkönen har en image som går utöver det vanliga. Han är tystlåten och låter racingen tala. Under ett race förra året läxade han, via förarradion, upp sitt stall i direktsänd tv – för att de tjatade för mycket… Lewis Hamilton var ett underbarn och är idag ansedd som den allra snabbaste på ett varv.


Janne Blomqvist till höger, med Viasat-kollegorna Eje Elgh och Frida Nordstrand.

Jag ska kolla F1 med riktiga motornördar, vad kan jag säga för att verka ha koll?
– Säg ”Jag tror det är väldigt få team som kommer att köra med DRD* den här säsongen.” Men passa dig för följdfrågor. Säg meningen och gå på toaletten.

Patrik Hedlund

* Drag reduction device – en aerodynamik-funktion som på ett komplicerat sätt ökar bilens prestanda.

Säsongens första F1-race sänds på söndag morgon klockan 06:30 på Viasat Motor. TV10 sänder ett sammandrag samma dag klockan 17.55.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-03-03 16:42