Annons

Fastkedjad

joel

Jimmy Backius
Moderna svenska smycken för killar har länge varit ett eftersatt område. För bara ett par år sedan, före till exempel David&Martin, var utbudet i stort sett lika med noll.
– Men nu är tiden inne. Jag tror att många svenska killar är väldigt intresserade av smycken, men att de inte riktigt har vetat vad man ska köpa eller hur man ska bära smycken. Sen har ju utbudet mycket riktigt varit väldigt skralt.
Det säger Robert Berggren, designer och grundare av prisbelönta modevarumärket Pour.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

På bilden här intill ser du Pours helt nya smyckeskollektion för killar. Grova armband, halskedjor, ringar och berlocker i silver.
– Som modevarumärke är vi bland de första i Sverige att göra accessoarer i ädelmetall. Många har gjort ”smycken” tidigare, men då kanske mest enklare läderarmband och skinnsnoddar, fortsätter Robert Berggren.

Varför silver och inte guld?
– Silver signalerar rock medan guld känns mer hiphop och i Sverige är vi inte så hiphop. Möjligtvis var Elvis coolt rockig i guldsmycken, men det var evighetslänge sen. Dessutom ville jag göra tunga och grova produkter och då är silver betydligt enklare att bära upp än guld.

Är det svårt att integrera en smyckes­kollektion med kläderna?
– Inte alls. Pour kännetecknas av klassiska basplagg, att addera lite hårda symboler som dödskallar och krucifix gör hela märket lite tuffare.

Vad har du inspirerats av när du designat dina smycken?
– Precis som med Pour-kläderna: musik och film från slutet av 80-talet och början av 90-talet, saker jag hittat hemma i mina gömmor och traditionella symboler och tatueringsmotiv.

Vad har du för tips till svenska killar som ska börja bära smycken för första gången?
– Ös på! Var inte rädd. Smycken på killar är snyggast när de får ta för sig lite, smycken som inte syns fyller ingen funktion.

Kan man ha smycken i alla sammanhang och till vilka kläder som helst?
– Absolut. Jag går själv omkring i kavaj, kängor och tunga kedjor både som arm- och halsband.

Pours smyckeskollektion kan köpas på bland annat Jus i Stockholm och Victoria Arena i Göteborg.
Priser mellan 1 500 och 5 000 kronor.

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar