Annons

felix_baumgartner

När vissa envisas med att skryta om bungyjumpet på Ayia Napa -98 går andra vidare till nästa nivå.

Felix Baumgartner ska hoppa fallskärm från stratosfären. Med hjälp av en heliumballong ska han ta sig 36 500 meter upp i luften, tre gånger högre än de flesta trafikflygplan. En trycksatt dräkt, snarlik astronauternas, ska skydda honom från de omänskliga förhållandena: Minus 55 grader, knappt något syre och 100 000 gånger starkare ultraviolett strålning än nere på jorden.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

I fallet beräknas han överstiga en hastighet av Mach 1 – drygt 1 220 km/tim – och blir förhoppningsvis den första människa att bryta igenom ljudvallen utan farkost. Om det är någon tröst är han lika rädd inför hoppet som du.
– Jag är alltid rädd inför mina hopp, speciellt när jag gör någonting som ingen annan har gjort förut.

Varför vill du hoppa från stratosfären?
– Jag är en tävlingsmänniska, och jag gillar utmaningar. Det här är den största utmaningen.

Den 41-årige österrikaren har tidigare gjort uppmärksammade fallskärmshopp från Petronas Towers i Malaysia, Jesus-statyn i Rio de Janeiro samt Turning Torso i Malmö. 2003 korsade han Engelska Kanalen i ett fritt fall. Förvisso spektakulära hopp, men inte i närheten av detta.

Hur förbereder du dig inför hoppet?
– Jag tränar givetvis, men samtidigt kan du inte träna på att bryta igenom ljudvallen. Ingen vet vad som kommer hända med min kropp. Det ska vi ta reda på.

Idrottsmän och artister har mer eller mindre besynnerliga ritualer inför matcher och konserter. Känslan av rutin hjälper till att skapa ett lugn i stressade situationer. NHL-spelaren Alexander Ovechkin säger sig spela bättre om han har sex innan match, basketstjärnan Dwight Howard besöker ”värdighetens tron och släpper ut allt det dåliga” (går på toaletten) och rockbandet Hardcore Superstar sänker några shots jägermeister för att komma i form. Felix Baumgartner gör – ingenting.

– Jag är totalt fokuserad på uppdraget. Jag kan inte tänka på någonting annat. Det finns ett avgörande moment, när du står på kanten, som du måste bestämma dig för om du ska hoppa. Väl i fritt fall kan du inte göra så mycket.

Vilka utmaningar finns kvar efter detta?
– Inga, det går inte att trumfa det här hoppet.

Jag hade två drömmar när jag var liten. Den ena var att hoppa fallskärm, den andra att flyga helikopter. Och jag tog min helikopterlicens för sex månader sen. Det är en utmaning det också, och det är i luften. Det är där jag vill vara.

Jonas Sandberg

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar