Hoppa till innehåll

Fem filmer som får män att känna sig smarta

Jonas Strandberg

Ni kan den olidliga typen. Män som ska förklara filmer för andra, helt oskyldiga medmänniskor. Ofta är det dessutom filmer som man känner verkligen inte behöver förklaras. Här är fem filmer som får män att känna sig smarta.

1. Inception

Ungefär femtusen män berättar varje dag för någon att de förstår handlingen i Inception och varje gång blir världen en lite sämre plats.

Varför den får män att känna sig smarta:
För att den är aningen abstrakt, utan att kännas flummig. Att det abstrakta dessutom förklaras vetenskapligt i filmen får män att älska den ännu mer. Men det där är inte så mycket mer än blygsam, intellektuell krydda. Den grundläggande, mest uppriktiga anledningen till att män gillar Inception är såklart mest för att det är en cool heistfilm.

2. The Matrix

Den första filmen i Matrixserien gjorde ett enormt kulturellt avtryck när den släpptes. Den skapade dessvärre också en kultur av män som tog varje tillfälle i akt att förklara vad filmen egentligen handlade om.

Varför den får män att känna sig smarta:
Så här. The Matrix var en visuellt imponerande actionfilm där alla såg fruktansvärt coola ut i exakt alla scener. Det var därför folk såg den. Inte en människa gick till biograferna för det filosofiska budskapet eller för de bibliska metaforerna. De grejerna kom som en överraskning.

Vi måste förstå att för många män var den första gången de överhuvudtaget uppfattade symbolik och existentiella funderingar i en berättelse och sådant gör förstås avtryck. Att det sedan ofta stannade vid tankar som ”tänk om hela universum är en illusion skapad av datorer” är förstås djupt beklagligt.

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Den kärleksfilm många män håller högst måste naturligtvis ha både Jim Carrey och ett science fiction-inslag. Det tycks vara en röd tråd här, att för män nya element alltid måste introduceras likt medicin gömd i stora mängder sylt.

Varför den får män att känna sig smarta:
För att den planterade den emotionellt komplexa idén att Jim Carrey kanske inte måste vara ett roligt gummiansikte precis hela tiden. Och för att den känns precis, precis lagom europeisk utan att det ska bli obehagligt.

4. Donnie Darko

Långt innan han medverkade i Prince of Persia var Jake Gyllenhaal Donnie Darko – en tonåring med känslomässiga problem som dessutom (tyvärr) hade föraningar om världens undergång.

Varför den får män att känna sig smarta:
För att den får dem att känna sig öppensinnade, som både hängt med i och tagit till sig en så deppig och flummig film.

5. Tillbaka till Framtiden

Robert Zemeckis superklassiska trilogi hittar välförtjänt nya fans år efter år. Med dem kommer naturligtvis männen vi lärt känna i denna lista.

Varför den får män att känna sig smarta:
För att den har fått oroväckande många män att tro att de ”förstår hur tidsresor fungerar”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.