Fem mindre spelningar på Way out west du inte får missa

Way Out West är inte bara Frank Ocean och Lana Del Rey. Café listar spelningarna som du kommer att skryta om att du såg först om några år.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-08-09 17:35  |  Lästid: 3 minuter

Way Out Wests adelsmärke är varken den fashionabla besökarskaran, svårigheten att ta sig in på Stay Out West eller festivalens försök att få besökarna att konsumera mindre animaliska produkter. Detta må vara strössel, men huvudingrediensen är ändå festivalens bokningar som är det som har gjort att festivalen kunnat hålla igång med både kredd och bredd hos besökarna.

Och även om de flesta åker ned för att se superstjärnor som Frank Ocean eller Lana Del Rey så är det ändå festivalens fingertoppskänsla för de (iallafall marginellt) mindre akterna som har cementerat festivalens rykte både i Sverige och utomlands. Nedan följer fem tips på spelningar med artister som kan komma att bli legendariska även om de inte sker på den största festivalscenen.

Sampha

Sampha har på något vis lyckats hålla sig någorlunda okänd trots att han de senaste åren har strött klump i halsen-magi över låtar med Kanye West, Drake, Solange och Frank Ocean. Men det är på sina egna låtar som Sampha lyser starkast: hans elektroniskt färgade ljudbild målar om hans klassiska soullåtar till något som bara kan beskrivas som, ja, unikt. På skiva är Sampha en av r’n’b-världens just nu starkast lysande stjärnor, live är han ännu bättre.
Lyssna på: Timmy’s Prayer

Vince Staples

Att inte hela världens dansklubbar enbart spelar Vince Staples senaste skiva Big Fish Theory är något av en gåta. Long Beach-rapparen skröt på förhand om att hans skiva befann sig i framtiden, och han överdrev inte. Som före detta Crips-medlem och toppstudent med en drogdealare till pappa är Staples en oväntad rapstjärna vars ordekvilibrism just nu bara överträffas av Kendrick Lamar. Staples använder sig av UK garage, 2-step och annan brittisk dansmusik på ett sätt som får högtalare att skaka, och Drake att svettas i sin Stone Island-tröja.
Lyssna: Crabs In A Bucket

The Blaze

En fransk duo som gör elektronisk musik vars visuella uttryck är lika mäktigt som själva musiken? Ja, det är varken gubbarna i Daft Punk eller Justice som vi pratar om utan The Blaze som det senaste året fick halva internet att tappa det. Inte nog med det, Oscarsbelönade Moonlight-regissören Barry Jenkins utnämnde gruppens video till Territory till det bästa konstverket han hade upplevt under året. För den som vågar missa Lana Del Rey kan The Blazes spelning på Way Out West vara något du kommer skryta om i år framöver.
Titta: Territory

Jarami

Frank Oceans vara eller icke vara på festivalen är något som gnager på många festivalbesökare på förhand. Oavsett hur det blir med den saken så kommer i alla fall några av superstjärnans kollaboratörer vara på plats, nämligen den svenska producentduon Jarami. De senaste månaderna har den enigmatiske Frank från ingenstans släppt tre låtar som alla har producerats tillsammans med Jaramis organiska och själfulla handlag. Förvänta er varmt funkig dansmusik från den mystiska duon på Bananpiren.
Lyssna på: Aurora.

Death Grips

Om du vill veta hur inflytelserika Death Grips har varit på den moderna musikscenen de senaste åren så är det kanske bäst att titta på bandets celebra fanskara. Death Grips punkigt industriella hiphop har gett bandet många fans, där några av de mer namnkunniga är David Bowie, Robert Pattinson och Björk. Oväntat kanske, då Death Grips pardonlösa krossande av sin egen musik inte är något för nytvättade öron. Som kaliforniska arvtagare till legendariska The KLF gör Death Grips sin första spelning i Sverige under Way Out West, en spelning som av allt att döma kommer bli den mest kaotiska festivalen har upplevt.
Lyssna på: Get Got

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:06