Hoppa till innehåll

Festivalsommarens bästa köp? Ett par öronproppar som inte dödar livekänslan

Sennheiser öronproppar och War on Drugs live.
Joakim Almén

Lagom till festivalsäsongen släpper Sennheiser ett par premiumöronproppar som skyddar dina öron utan att ta bort känslan av att befinna sig mitt i musiken.

Öronproppars vara eller inte vara inom musik är en het potatis. Det är såklart alltid en god idé att skydda din hörsel, men samtidigt kan ett par gula pluggar i öronen förstöra känslan av att befinna sig i musiken under en konsert. Ett par traditionella öronproppar skapar ofta känslan av att du lyssnar på något under vatten. Ett mufflat ljud som, om man ska dra det till sin spets, påminner om en ljudlagd snedtripp i en film eller serie.

Till sommaren finns det en lösning på öronproppsdilemmat, så länge du är beredd att betala för det. Tyska ljudjätten Sennheiser släpper i slutet av maj öronpropparna SoundProtex.

De avancerade propparna har en patenterad membranfilterteknik, vilket, enligt Sennheiser, gör att du kan njuta av perfekt balanserat och fullfrekvent ljud utan att skada hörseln. Genom att minska ljudtrycket som når örats inre sänker filtret potentiellt skadliga volymnivåer till en säker lyssningsnivå.

Det går dessutom att föra en normal konversation med din konsertpolare utan att behöva skrika ”Vaaaa?!” eller ta ur pluggarna i öronen för att höra. Filtren i SoundProtex behåller tillräckligt med högre frekvenser så att vanligt prat släpps igenom.

Designmässigt ser propparna ut som en blandning mellan öronproppar och in-ear-hörlurar med en hajfena monterad för att enklare kunna dra ut propparna utan våld från öronen.

Till skillnad från Apotekets öronproppar kan Sennheiser-propparna användas massvis med gånger. Det är bara att torka av öronvaxet och pipa iväg till nästa gig. Öronpropparna har tre olika storlekar och vill du uppa ditt öronpropps-game ytterligare kan du köpa premiumvarianten Plus som kommer med två extra akustiska filter som låter dig reglera hur mycket ljuddämpning du vill beroende på vilken typ av miljö du befinner dig i.

Sennheiser SoundProtex och SoundProtex Plus börjar säljas 30 maj men kan förbeställas nu. Cirkapriset är 449 kronor för basmodellen och 890 kronor för plusvarianten.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.