Annons

Calle Stoltz
Att det populärkulturella Sveriges mest edgy siamesduo – tillika före detta Café-medarbetarna – Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är fastnaglade i rampljuset kan ingen förneka. Under sommaren och hösten har deras minsta rörelse genererat fler löpsedlar än några andra tv-profiler.

Annons

Exponeringen lär knappast minska nu när de dels medverkar i folkhemstrygga På spåret, dels rullar igång sina två senaste egna projekt i Kanal 5: den animerade humorserien Myggan och så frågeprogrammet Boston tea party. Det senare beskriver killarna som ”Snillen spekulerar på ett Tourettes-konvent”.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi ville undvika att göra Fråga Lund av det, berättar Fredrik Wikingsson. Vi ville i stället få klarhet i svamliga frågeställningar om liv och död. Filip undrade till exempel om det är möjligt att grilla lik på toppen av Mount Everest för att överleva om ens medresenärer dött.

Du och Filip sålde nyligen ert produktions-bolag Stockholm-Köpenhamn till Metronome. Vad landade spritnotan på för det firandet?
– Vi har inte koncentrerat det till en nota, utan tagit flera kvällar och firat i förväg. Vi har nog supit bort en bättre friggebod vid det här laget.

Du är en erkänd Bob Dylan-konnässör. Vilket vore värst: att förolämpa ditt barn eller Dylan?
– Mitt barn. Sist jag såg Dylan var jag sugen på att gå hem och hämta ett gevär med kikarsikte. Det är uttjatat att klaga på hans insatser live, men de senaste gångerna har han varit sjukt usel.

Det sägs att ni ropade in Hitlers skumpa på en auktion. Vad ska ni avnjuta till den?
– Vi gick mest dit för att se vilka kufar som bjuder på en sån auktion. Men när utgångsbudet bara var 300 pund så hoppade vi in – och vann! Men det sägs att den innehåller cyanid för ett mordförsök på Hitler, så det vill vi gärna ta reda på först.

Fredrik Wikingsson om…

USA-flytten
– Det kommer definitivt att bli av, vi drar i mitten av november. Drömmen är att ta Conan O’Briens plats om fem år. Även om det är lika troligt som att Martin Kellerman ersätter Mona Lisa på Louvren.

Kanal 5-serien Myggan
– Vi har skapat den och skrivit flera avsnitt, men att kalla det ”Filip & Fredriks serie” är fel. Det finns flera andra som skriver manus, och där lägger vi oss inte alls i.

Kjell Bergqvist och på spåret
– Att Kjell också ska vara med känns bara fint, trots att han ringde och hotade oss en gång. Även när han är arg älskar man honom.

MARTIN GREVE

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar