Filip Hammar i nya numret av Café: ”Vi är betydelselösa i USA”

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2012-02-20 11:24  |  Lästid: 2 minuter


Stenhårt arbete och en rad svenska tv-succéer gjorde honom till miljonär. Kan Filip Hammar erövra USA också?

I nya numret av Café får vi hälsa på hos Filip i LA och serveras historier om det urspårade festandet, åldersångesten, mötena med Hollywoodbossar, nya serien Får vi följa med? och hur det är att vara borta från Fredrik.

I Sverige är Filip Hammar en stjärna, men på amerikansk mark betyder inte det särskilt mycket.

– Vi satt uppe hos en legendchef på Fox och visade material och han sa: ”Jag får gåshud, det har jag inte fått på flera år. Låt oss göra en pilot!” Sen hörde han aldrig av sig. Man får vara beredd på att gå på nit efter nit i USA. Vi är betydelselösa i deras ögon, säger Filip Hammar i intervjun med Per Bjurman.

Här hemma har dock nya serien Får vi följa med? – där Filip och Fredrik följer med slumpmässiga vanliga svenskar runt om i landet – lovordats av både kritiker och tittare.

– Jag blir mer och mer övertygad om att det vi gör är ganska viktigt. Det är tur att det finns några individer på tv som ständigt omfamnar det som är annorlunda, som lyfter fram folk som lever i periferin, och som inte utgår från att människor som lever alternativa liv är olyckliga. Jag hatar fördomsfulla människor. Det börjar med att man fnyser åt en farbror som bär rosa nagellack i Ljungby och i nästa val lägger man sin röst på Jimmie Åkesson.

När det gäller Filip själv har mycket gått ut på att aktivt söka upp det annorlunda, att jaga kickar och ständigt titta efter de mer udda delarna av världen. Aldrig stanna upp och nöja sig.

– Folk får gärna fredagsmysa och baka kladdkaka, men det är inget för mig. Jag vill inte ha någon jävla kladdkaka, det är att kasta bort dyrbar tid.

Kladdkakan var riktigt långt borta, både fysiskt och som liknelse, en gång när Filip och Fredrik var ute och festade i New York.

– Vi skulle på efterfest hos en känd amerikansk entreprenör. Han öppnade i stringtrosor och högklackat och i famnen hade han en liten hund. ”Välkomna”, sa han, släppte in oss och gick sen och satte sig i soffan och runkade obekymrat till en porrfilm, medan festen rasade runtomkring honom.

Läs hela intervjun med Filip Hammar i Café nummer 3/2012 – i butik nu.
Foto: Pierre Björk

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-02-20 12:05