Finland är världens lyckligaste land enligt FN

Sanna Marin och Teemu Selänne frilagda mot finländska flaggan

Nu vill vårt uppenbarligen väldigt lyckliga grannland i öst kapitalisera på titeln genom att erbjuda en ”Masterclass of happiness” på en lyxig resort i sydöstra Finland.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-03-22 10:38  |  Lästid: 2 minuter

Vi bortser från filosofiska utläggningar kring vad lycka egentligen är och går rakt på sak: Om du bor i Finland är det bara att gratulera, då är chansen stor att du är lyckligare än folk som bor i alla andra världens länder. I alla fall om man ska tro FN:s årliga World Happiness Report, där Finland rankas som det gladaste och lyckligaste landet i världen.

För den gemene, lagom fördomsfulla, svensken kommer beskedet eventuellt med viss förvåning. Finland och lycka är väl kanske inte det första vi förknippar med våra fina grannar i öst. Men, har du pärm-till-pärmläst FN:s extremt utförliga World Happiness Report tidigare så vet du att detta faktiskt är finnarnas sjätte raka titel. Första gången Finland rankades som världens lyckligaste land var 2018.

Bor du i Finland finns chansen att du är lika nöjd och glad som hockeyikonen Teemu Selänne känns mest hela tiden. Foto: Getty Images

För att få fram ett lyckoindex har rapportmakarna mätt sex olika variabler såsom BNP per capita, socialstöd, livslängd, frihet, generositet och korruptionsgrad.

Överlag bekräftar listan att de nordiska länderna är toppenländer att bo, åtminstone utifrån vad rapporten mäter. Alla nordiska länder placerar sig topp sju, där Sverige rankas som sexa.

Men hur kommer det sig att finländarna utses till världens lyckligaste folk år efter år? Finnarna själva menar att hemligheten är deras relation till naturen, livsstilen (japp, bastukulturen inräknad), den enkla maten och den hållbara estetiken som ryms i arkitektur och form.

Så vad är nästa steg efter man utsetts till världens lyckligaste land för sjätte gången? Man håvar in, såklart. Under sommaren 2023 kommer Finland att hålla landets egna superkurs i den finländska lyckan.

Masterclass of Happiness hålls den 12–15 juni 2023 på lyxiga Kuru Resort i sydöstra Finland, och deltagarna utgörs av tio utvalda personer från hela världen. Om du är sugen på en snabbkurs i finländsk lycka kan du ansöka om en plats här.

Ansökan är öppen till den 2 april 2023 och sökande kan välja om de vill söka individuellt eller tillsammans med en vän, släkting eller partner. Under lyckokursen kommer deltagarna att bli coachade av ledande experter inom sina respektive områden. Hela vistelsen, inklusive resan, är kostnadsfri för de deltagare som väljs ut.

Världens lyckligaste länder 2023:

1. Finland
2. Danmark
3. Island
4. Israel
5. Nederländerna
6. Sverige
7. Norge
8. Schweiz
9. Luxemburg
10. Nya Zeeland
11. Österrike
12. Australien
13. Kanada
14. Irland
15. USA
16. Tyskland
17. Belgien
18. Tjeckien
19. Storbritannien
20. Litauen

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-22 10:50