Hoppa till innehåll

Filmen The Holdovers är årets stora överraskning

Det vintriga dramat The Holdovers kom till synes från ingenstans och får smygpremiär på svenska biografer i mellandagarna. Det är en film som är väl värd att rikta blickarna mot.

Det närmar sig jullov år 1970 på en avlägset belägen privatskola. De allra flesta av eleverna ska hem för att fira med sina familjer, men en handfull blir kvar på skolan. Någon måste stanna kvar och hålla ett öga på överklasslynglarna, och lotten faller det här året på historieläraren Paul Hunham.

Paul Giamatti spelar den rollen med den äran. Kanske har han aldrig varit så här bra. I hans trygga händer blir Hunham en del av skolan där han arbetat så väldigt många år och en ensam man som gömmer sig bakom expertisen inom sitt ämne. Människor är inte riktigt hans grej och särskilt inte de bortskämda pojkarna på skolan som han vägrar låta glida igenom utbildningen på en räkmacka.

Hunhams ensamhet skildras inte på ett klyschigt överdrivet sätt, utan det är mer som att han blivit bekväm i den med åren. Därför är det extra fint att se honom tvingas ur sin trygghetszon, tack vare människorna han fösts ihop med. På tal om det: vi bjuds även på mycket starka insatser från Da’Vine Joy Randolph som spelar skolans kock med en ledsam bakgrundshistoria och Dominic Sessa i rollen som en av eleverna vars jullov inte blev riktigt som han tänkt sig.

Samtliga rollfigurer är extremt trovärdiga, roliga och tragiska på sina sätt. Man får en känsla av att alla skådespelarna på något vis gör varandra bättre och verkligen tyckt om att jobba ihop.

The Holdovers är en gammaldags film. Ett engagerande drama av 70-talssnitt som man saknat att kunna se på bio. Den har ett fantastiskt välskrivet manus, en stadig regi och mängder av talang framför kameran. Dessutom en visuellt väldigt vacker skådeplats i form av den snötäckta privatskolan. Man trivs verkligen i regissören Alexander Paynes lilla värld. Det här är en film som man aldrig vill ska ta slut och när den gör det saknar man den omedelbart.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.