Hoppa till innehåll

Fira kanelbullens dag med en whiskeybulle

Jonas Strandberg

Det är ju verkligen inget fel på kanelbullens dag, men man vet ju i stort sett vad man kan vänta sig av firandet. Det är eventuellt en högtid i visst behov av variation. Så här bakar du dina kanelbullar med en liten extra twist.

Den irländska whiskeytillverkaren Tullamore D.E.W. och Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult har tagit fram en Whiskeybulle för att hedra kanelbullen på dess alldeles egna dag – Kanelbullens dag den 4 oktober. Den nya saftiga tappningen på kanelbullen får en unik och framträdande touch av whiskey genom både fyllningen och den smakrika sockerlagen.

”En Whiskeybulle är en perfekt mix av Sverige och Irland och ett bakverk som alla kan tycka om. Hemligheten bakom smakupplevelsen är, förutom massvis med smör och kärlek, även en ordentlig skvätt Tullamore D.E.W. i både fyllningen och sockerlagen”, säger Linn Utbult.

Så här firar du Kanelbullens dag med en egen hembakad whiskeybulle:

Ingredienser:

Vetedeg 
– 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) 
– 50 g jäst 
– 1 ½ dl strösocker 
– 1 msk vaniljsocker 
– 2 tsk mortlad kardemumma 
– 1 tsk malen kanel 
– 1 ägg 
– Ca 14 – 15 dl vetemjöl 
– 200 g rumsvarmt smör 
– 1 tsk salt

Kanelfyllning 
– 250 g rumsvarmt smör 
– 1 ½ msk Tullamore D.E.W. 
– 1 dl strösocker 
– 1 dl farinsocker 
– 3 msk mald kanel 
– 1 msk vetemjöl 
– 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling
– 1 ägg
– 1 msk mjölk eller vatten
– 1 nypa salt
– Råsocker till garnering

Whiskeysockerlag till pensling
– 1 dl vatten
– 1 dl strösocker
– 2 msk Tullamore D.E.W.

Gör så här:

1. Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.

2. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt för vi vill undvika en torr deg. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk, lättjobbad och glansig deg. Har du ingen köksassistent får du lägga till 10 minuter knådande.

3. Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen.

5. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 – 3 timmar, till dubbel storlek.

7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret smält helt, ställ åt sidan.

8. Vispa ihop ägg, mjöl och salt lite snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker. Grädda bullarna i ca 8 – 10 minuter tills dom fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.