Annons
Annons

Fredrik Aidehag
Ettan med kokvrå är för liten. Flytta hem till morsan igen känns inte så lockande. Bostadskön är ett decennium lång. Det är helt enkelt dags att köpa  lägenhet. Du hittar en annons med en perfekt lya mitt i stan. Läge att slå till,  men hur gör man?

Annons

Britt-Marie André på Konsumenternas Bank- och finansbyrå ger dig tipsen till hur du fixar bästa lånet.

1. Kartlägg marknaden
– Lusläs annonser och gå på visningar. Du skaffar dig snart en uppfattning om vad som är dyrt, billigt eller prisvärt.

2. Skaffa lånelöfte
– Gå till banken och skaffa ett löfte om pengar. Ett lånelöfte är helt enkelt en garanti för att du ska veta att du verkligen får loss pengarna när det är dags att slå till.

3. Pruta
– Det lönar sig att gå runt till olika banker. 5 eller 5,5 procent i ränta låter ju inte som så stor skillnad. Men på en miljon betyder det 5 000 om året. Om dina föräldrar haft samma bank i 40 år och skött sina inbetalningar, utnyttja detta.  Gå tillbaka till första banken när du fått ett bättre bud av konkurrenten. Spela ut dem mot varandra.
– En ung person utan stadig ekonomi har ju sämre förhandlingsläge. Men man kan ändå försöka, säger Britt-Marie.

4. Betala räkningarna
– Någon parkeringsbot kan accepteras. Men egentligen ska man inte ha några betalningsanmärkningar alls. Att ha anmärkningar för obetald hyra är allvarligt. Ljug inte, banken hittar dina anmärkningar.

5. Jobba
– Bankerna har blivit mer flexibla och godkänner allt fler frilansare och liknande. Men fast jobb är alltid det bästa. Och kom ihåg att det inte är en rättighet att få lån. Bankerna bestämmer.

6. Kolla om du har råd
– För att banken ska godkänna dig krävs att du har fem tusen kvar i månaden efter att hyra och lån är betalda. Är ni två krävs alltså tio tusen. Och det hjälper inte att komma och säga att du klarar dig på mindre. Att du käkar lite och inte använder så mycket tvättmedel.

7. Låt någon annan ta lånet

Kanske har dina föräldrar ett hus där lånen redan är betalda. Och just därför får de bättre lånevillkor än du.
– Jag rekommenderar ändå inte detta knep. Vad händer med familjefriden om du inte kan betala en månad? Däremot kan de gå in som borgenärer, alltså använda sitt hus eller liknande som säkerhet.

8. Tjäna pengarna nu
Du kanske pluggar på läkarlinjen. Du är pank nu och lever på studielån, men om två år har du 30 000 i månaden. Bankerna bryr sig om återbetalningsförmågan, alltså att du ska kunna betala redan nästa månad. Så egentligen spelar det ingen roll. Men i slutet av en bra utbildning kan man kanske ta lite hänsyn.

9. Välj rätt ränta
– Den eviga omöjliga frågan. Men några tumregler finns ändå. Bunden ränta innebär att man vet vad man har för kostnader. Det är bra om man tror att räntan kommer att stiga. Men det är svårt att lösa in lånet i förtid. Löpande ränta är ofta lägre, och man kan betala av i förtid. Men det är osäkrare. Dessutom kan man alltid binda sina löpande lån.

10. Betala av
Du har just vunnit 50 000 på tipset. Ska du lägga pengarna på att sänka ditt lån? Så länge räntan på ditt bankkonto är lägre än räntan du betalar på lånet, lönar det sig att betala av.

Oskar Hammarkrantz

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar