Annons
Annons

AC Milan är inte bara regerande Champions League-mästare, de vinner också flest läktarmatcher. Alberta Prandina och Paolo Mestroni tillhör Curva Sud, San Siros mest kokande läktarsektion. I Café berättar de exklusivt hur de arrangerar världens bästa tifo och hur du gör korpmatchen till en fest.

Annons

1. Var lojal
– Vi bryr oss inte om människor som gärna är med och sjunger och jobbar till Champions League-finaler, men nästa säsong sviker laget i en nedflyttningsstrid. Bara lojalitet räknas. Laget hör och ser oss i alla matcher de spelar under året, från träningsmatcherna på försäsongen till uppslutning i ligan och cuper. Därför respekterar de oss över alla andra. Ge dig inte in i det här om du bara vill klappa händerna vid snygga mål.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Planera
– Håll en nära kontakt med klubben. Till tifoplaneringen krävs det att du får tillgång till arenan minst en timme innan publiken släpps in. Banderoller, flaggor och bengaler måste riggas ordentligt. Kanske vill du lägga påsar med konfetti eller skyltar under publikens stolar. Vår förening har tät kontakt med klubben och ser till att vi får möta spelarna. Vår förening har hand om säkerheten på stadion. Därför släpper vårt eget folk utan problem in våra egna killar – i god tid.

3. Skapa sammanhållning
– Använd bara lagets färger. Håller ni ihop färgmässigt är resten sekundärt. På långt håll ska ni se ut som en samlad kraft, det gäller även om ni bara är tre man. Håll upp halsdukar tillsammans som Celticfansen alltid gör. Det ser riktigt mäktigt och sammansvetsat ut. Sno ett gammalt lakan hemma och måla det i antingen lagets färger eller skriv text på det. Gör inte konfetti av tidningar, utan köp enfärgade pappersark i lagets färger. Klipp arken i små kvadrater och blanda till en färgkompott. Toalettrullar är ett billigt men effektivt medel.

4. Koordinera upplevelsen
– På San Siro är det mest iögonfallande koreografi innan matchen, när spelarna gör entré. Mycket färger och alltid någon text som förklarar kärleken till laget eller pikar motståndarna. Några har blivit riktiga klassiker – vid förra höstderbyt mot Inter hade vi en stor banderoll med texten ”Vi förverkligar era drömmar”. En annan är en djävul (Milans symbol) som stryper en orm (Inters symbol). Jag vinner ingen respekt genom att skriva ”Hata Inter” på min banderoll. Svenska Järnkaminernas text i derbyt mot AIK är ett perfekt exempel, den var så bra att den till och med blev omtalad här i Italien. ”Järnkaminerna gratulerar lillebror till femteplatsen.” Värdigt, men samtidigt så totalt förnedrande.

5. Sjung
– Spelarna är fullt fokuserade under match och kan inte titta på tifot. Men de hör. En grym sånginsats hjälper laget nästan mer än tifot. Curva Suds stora klassiker går: ”Den som inte hoppar är blåsvart, vitsvart.” Då hoppar hela stadion – 80 000 pers! – för ingen vill ju tillhöra Inter eller Juventus. Milan rycker alltid upp sig när vi gör så, för de känner av oss så extremt. Sångerna hittar du nästan alltid på nätet. Ska du hitta på egna så gäller fantasin här också. Tänk på laget, staden och vilka signum de har.

Daniel Kjellsson

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar