Flydde från Alcatraz och dödförklarades – 50 år senare skickar han brev till FBI

Mannen som flydde från Alcatraz 1962 och troddes vara dör ska ha skickat ett brev till FBI som nu är tillgängligt för alla att se.

Mikael Holm | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-04-16 16:14  |  Lästid: 2 minuter

Klockan var runt klockan tio på kvällen en sommardag i juni 1962 när John Anglin, Clarence Anglin och Frank Morris genomförde sin flykt från Alcatraz tillsammans. Trion gjorde hål i sina cellväggar, lämnade kvar papier-maché i sängen som föreställde deras kroppar, och flydde till utsidan av fängelset genom ventilationstrumman.

Väl på utsidan klättrade de över stängslet och byggde en flotte av regnrockar och kontaktlim. Sedan försvann de ut i det ökänt kalla vattnet i San Fransisco-bukten.

Det ökänt hårda fängelset Alcatraz med det kalla vattnet omkring det.

Det ökänt hårda fängelset Alcatraz med det kalla vattnet omkring det.

Trion syntes aldrig till igen och enligt FBI’s utredning ska de ha drunknat i vattnet mellan Alcatraz och San Francisco. Flertalet människor trodde dock att trion hade överlevt och lyckats med sitt rymningsförsök. Enligt bröderna Anglins mamma ska hon ha fått ett julkort 1965, tre år efter flykten från Alcatraz, något som dock inte kunde bekräftas.

Men 2013 fick FBI ett brev från en person som hävdar sig vara John Anglin. Brevet har varit hemligstämplat av FBI men nu har det gjorts publikt.

Brevet som John Anglin ska ha skickat till FBI.

Brevet som John Anglin ska ha skickat till FBI.

Så här står det i brevet:

”Mitt namn är John Anglin. Jag flydde från Alcatraz i juni 1962 tillsammans med min bror Clarence och Frank Morris. Jag är 83 år gammal och är inte så frisk. Jag har cancer. Ja, vi alla klarade oss den kvällen, men det var knappt! Frank gick bort i oktober 2005. Hans grav finns i Alexandria men under ett annat namn. Clarence gick bort 2011.

Om ni går ut på TV med att jag blivit lovad att sitta i fängelse i inte mer än ett år och få läkarvård, då kommer jag skicka ett till brev till er med den exakta platsen jag är på. Det här är inget skämt, det är sanningen.”

FBI undersökte brevet och sökte efter fingeravtryck, DNA och specifik skrivstil men menar att resultatet är ofullständigt.

John Anglins mugshot från Alcatraz.

John Anglins mugshot från Alcatraz.

Tycker du att historien låter bekant? Det är den här storyn som legat till grund för filmen Flykten från Alcatraz med Clint Eastwood i huvudrollen som Frank Morris.

Clint Eastwood liggandes i en säng i filmen Flykten från Alcatraz. Filmen baserades på den flykt som John Anglin, Clarence Anglin och Frank Morris gjorde.

Clint Eastwood i filmen Flykten från Alcatraz. Filmen baserades på den flykt som John Anglin, Clarence Anglin och Frank Morris gjorde.

Källa: The Chive

Dela på Facebook
Tweeta