Annons
Annons

Svensexor brukar erbjuda överraskningar och möjligheter att slå ihjäl sig inför synen på sina närmaste kompisar. Att hoppa vattenskidor är en trevlig aktivitet som kommit starkt de senaste åren till exempel. Vare sig du ska gifta dig eller inte kan det vara bra med lite information innan du ställer dig i kölvattnet efter någon motorbåt.
Andres Björk, svensk mästare de senaste sex åren, har sett många ben brytas på ovana hoppare men också själv sett till att flyga en 60-70 meter emellanåt.
– Modet är nästan helt avgörande. Det ser värre ut än det är. Det är lätt att pröva på också, alla klubbar har grejorna som behövs.

Annons

SÅ HÄR GÖR DU
1. Ansatsen
Åk mot hoppet i förhållande till hur bra du är på att hoppa. Nybör-jare åker rakt emot hoppet, medan proffsen åker från sidan, för att få mer snärt.
2. Hoppträffen
Ha jämnvikt på skidorna, lätt böjda ben och raka armar. Hoppet är svinhalt så det gäller att hålla balansen.
3. Uthoppet
Håll upp huvudet. Tittar du ner kommer även skidorna att peka ner och det är inte bra.
Skjut gärna ifrån på hoppkanten om du orkar och vill hoppa långt.
4. I luften
Försök agera som en backhoppare. Luta dig fram på skidorna, låt kroppen fånga upp vinden. Motvind är att föredra. Om något går snett och du märker att du inte kommer landa på skidorna så är det viktigt att inte släppa linan. Försök att landa på ryggen som trots allt är starkast.
5. Landningen
Bered dig på att nedslaget är kraftigt. Håll emot och stå rakt över skidorna.

DETTA BEHÖVER DU
Skidor
Speciella för hoppning, är lite längre och bredare för mer bäryta.
Hjälm
Ett måste, ser ut ungefär som en störtloppshjälm.Dräkt Med skydd och inbyggd flytväst.
Båt
Lättmanövrad sådan som åtminstone måste orka upp i minimifarten 20-25 knop.
Mod
Du måste våga och ha självförtroende. Fegar du ur är risken att du gör hoppet halvdant och då kan något gå galet. Om du ångrar dig på vägen fram är det dock bättre att åka bredvid hoppet än att tvinga sig upp på det.

Pelle Bäckman

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar