Hoppa till innehåll

Följ med in i världens största spelsamling – i ett arkiv i Karlstad

Det finns dem av oss som drömmer om ett dedikerat gamingrum. Det här spelarkivet har tagit det hela några steg längre.

Det går… sådär för svenska Embracer Group nu, med rapporter om störtdykande aktier och försäljningar av dotterbolag. Men de har i alla fall en av världens absolut största samlingar av tv- och datorspel och det är ett imponerande arkiv de samlat på sig i Karlstad.

Muséet som drivs av en handfull experter är dessvärre inte öppet för allmänheten, men youtubern tillika Aftonbladets biltestare Glenn Lindberg fick nyligen hälsa på.

Med över 80 000 spelrelaterade föremål är samlingen minst sagt överväldigande och känns nästan lite svår att få en god överblick över. Ambitionen är att bevara spelhistorien, då det dessvärre inte riktigt finns något övergripande automatiskt system för att rädda gamla tv-spel från tidens tand. Nästa steg uppger Embracer Games Archive ska vara en omfattande katalogisering av samtliga föremål.

Den här guidade turen av den stadigt växande värmländska samlingen har en övergripande risk att drabba alla retrospelfans av ett nästan outhärdligt habegär. En nostalgiresa utan dess like, helt enkelt.

Ta en titt på samlingen här:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.