Förbättra hyn – med syra

Ett av de mest underskattade sätten att få bättre hy är att att exfoliera ansiktet. Och ett av de mest underskattade sätten att exfoliera hyn är att göra det med syra. Ja, det låter läskigt, men faktum är att du rensar porerna och förbättrar hudens struktur genom att låta glykolsyra eller salicylsyra ta bort döda […]

Publicerad 2013-04-08 10:06  | Lästid: 2 minuter | Patrik Hedlund

Ett av de mest underskattade sätten att få bättre hy är att att exfoliera ansiktet. Och ett av de mest underskattade sätten att exfoliera hyn är att göra det med syra. Ja, det låter läskigt, men faktum är att du rensar porerna och förbättrar hudens struktur genom att låta glykolsyra eller salicylsyra ta bort döda hudceller och rengöra porerna på djupet.

Det här har hudterapeuter vetat länge, men på senare tid har allt fler tillverkare börjat lansera produktkategorin mot privatpersoner.

Syran levereras oftast i en burk med indränkta pads (små lappar).

Två nya och topptestade produkter i kategorin är Malin + Goetz 10% glycolic acid pads (525 kronor på bland annat NK i Stockholm och Göteborg samt Eleven.se) och Obagi Zo Skin Health Te-pads (320 kronor här).

Den förstnämnda innehåller glykolsyra och är, precis som alla produkter från Malin + Goetz, framtagen för känslig hy. En av grundarna av märket, Matthew Malin, har mycket känslig hy och lider av rosacea, eksem, seborré och doftallergier. Matthew använder padsen en gång i veckan, men för personer med mindre hudproblem kan de användas upp till tre gånger i veckan utan att hyn börjar säga ifrån.

Ett generellt tips när man använder syra i sin hudvårdsrutin är att göra det innan man går och lägger sig (huden kan bli lite rödflammig), samt inte använda det för mycket.

Obagi Zo Skin Health Te-pads riktar sig mer till användare med acne och ska inte, till skillnad från Malin + Goetz 10% glycolic acid pads, sköljas bort efter applicering. Men se till att följ upp med en fuktighetskräm efter några minuter.

Patrik Hedlund

Dela på Facebook
Tweeta