iPad Mini: första intrycken

Jens Stenberg  |  Publicerad 2012-11-08 11:24  |  Lästid: 2 minuter


I fredags släpptes iPad Mini. Är du en riktig techie har du förstås redan läst ett antal tester. Du vet att batteriet räcker till tio timmars videouppspelning utan avbrott (lysande för en långflight) och att processorn är densamma som i iPad 2 (snabb men alltså inte fullt lika snabb som i den senaste storpaddan). Du vet att den främre kameran är på 1,2 megapixel, den bakre på 5 och att du kan filma i HD. Du har koll på skärmens 4:3-format med 1024 x 768 pixlar (vilket retat en och annan som förväntat sig en retinaskärm i klass med senaste iPad- och iPhone-versionerna). Ja, du vet antagligen mycket mer än så, så jag ska inte tråka ut dig.

Det som gjort störst intryck på mig efter att ha snabbtestat iPad Mini är dock den låga vikten (308 gram för 16 GB-versionen om du måste veta exakt), formatet i sig (okej då: 134,7 mm x 200 mm x 7,2 mm – vilket ger 7,9 tum i stället för det vanligare 7 tum för plattor i denna kategori) och, framför allt, det där svårdefinierade som brukar kallas känslan. Som är ganska grym.

Den där taktila kvaliteten som ofta tillskrivs papperstidningar och fysiska böcker, och som digitala enheter sägs sakna, är i mitt tycke starkare här än hos Apples tidigare produkter. iPad Mini känns helt enkelt skönare i händerna. Slår jag mig ner i soffan och surfar och läser på min fullsize-iPad får jag lätt en släng tennisarmbåge om jag sitter för länge. Men iPad Mini vill jag ta med mig på tågresan, flygresan – eller kanske allra helst när ungarna har somnat och jag lägger mig i badet med ett glas vin och senaste e-numret av Vanity Fair. iPad Mini känns helt enkelt betydligt mer mobil än iPad – och många recensenter har påpekat att den passar uttråkade pendlare väldigt bra. Bakstycket är dessutom även här i aluminium, vilket ger ett lyxigt och stabilt – och, förstås, mindre plastigt – intryck än hos de flesta konkurrenter.

Apropå ungar, förresten: Har du barn får du nog räkna med att de snor din iPad Mini – formatet är idealiskt för mindre händer, gaming och filmfest i baksätet.

Skärmen då? Ja, upplösningen hade onekligen kunnat vara vassare. Jag bryr mig personligen inte jättemycket om lite pixlar när jag zoomar, iPad Mini är i nivå med iPad 2 (inte top notch, men bra) och den nätta storleken och det något mer överkomliga priset väger över i mitt tycke.

Men om maximal upplösning är väldigt viktigt för dig ska du kanske vänta – kritiken har varit såpass högljudd att skärmen rimligen lär uppgraderas redan i nästa version.

I det kommande numret av Café – i butik den 20 november – listar redaktionen årets 33 mest åtråvärda julklappar. iPad Mini finns inte med där eftersom vi inte hann testa den i tid. Hade vi tryckt tidningen i dag i stället hade den sannolikt kvalat in.

Pris: Från 2 995 kr (16 GB) till 5 795 kr (64 GB + 3G).

Jens Stenberg

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-14 14:58