Hoppa till innehåll

Fotbollsfeber i modevärlden – här är snyggaste plaggen

Daniel Lindström

Cafés modechef guidar till plaggen som hyllar sommarens VM-fest.

Acne Studios kreativa chef Jonny Johansson har på senare år skaffat ett stort intresse för två olika sporter – surfing och fotboll. Förutom att det upptar en stor del av hans privata liv syns nu även detta i Acne Studios kollektioner.

Lagom till VM har varumärket lanserat en rätt omfattande sommarkollektion döpt till just Fotbollsklubb (ovan till höger).

Plaggen och accessoarerna, för både herr och dam, har en stark retrolook från sportvärlden som den såg ut på 1960- och -70-talet.

– Precis som att två lag möter varandra på planen har vi designat plaggen i två kontrasterande färgteman. Klara och sportiga färger möter svart och vit, förklarar Jonny Johansson.

Looken är retro men de nya plaggen är delvis gjorda i tekniska funktionsmaterial anpassade för att användas aktivt. Printet ”Floragatan Fotbollsklubb” är ett litet homage till Acne Studios nya kontor på Östermalm i Stockholm.

Kollektionen innefattar bland annat T-shirts, sweatshirts, sweatpants and stickade accessoarer som beanie och supporterhalsduk.

Men Acne Studios är långt ifrån det enda märket som fångat upp fotbolls-VM i kollektioner i sommar. Italienska lyxhuset Versace presenterar en fotbollströja med guldemblem för det saftiga priset av 600 €. Här är några fler exempel:

+ Virgil Ablohs Off-White har samarbetat med Nike kring T-shirt, målvaktshandskar och fotbollsskon Mercurial.

+ Supreme inspirerades av Tottenhams matchställ från Cupvinnarcupen 1992 när de släppte fotbollströjor tidigare i vår.

+ Adidas är, inte helt oväntat de som gör allra mest kring VM. Just nu finns samarbeten – skor och T-shirts – ute med bland annat Bape, Neighbourhood, Gosha Rubchinskiy och White Mountaineering.

+ Parodimärket Les Vêtements de Football från NSS Magazine har gjort uppmärksammade fotbollströjor där man skojar med Balenciaga och Comme des Garçons.

+ Louis Vuittons klassiska Keepall-väska har fått ett fotbollsmönster till sommaren.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.