Hoppa till innehåll

Fråga foodien: ”Varför klagar folk på kassler?”

Hemligheten bakom lyckade pocherade ägg och bakgrunden till kasslerns dåliga rykte – Cafés Jonas Cramby svarar på läsarnas matrelaterade frågor.

Vad är viktigast att tänka på när man ska pochera ägg? 
//Julle

Svar:
Att ta det lugnt. Det är så klart också bra att använda riktigt färska ägg, de håller ihop bättre under pochering, men viktigast är att inte flippa ur om de ändå löses upp i intet (tillsammans med dina brunchplaner).

Alla snackar hela tiden om Umami. Men vad är det egentligen? 
//Per

Svar:
Kort sagt är umami den femte grundsmaken tillsammans med salt, sött, syrligt och beskt. Det är dock den grundsmak som tillkom sist och på grund av dess flyktiga karaktär kanske den som är svårast att identifiera. Den beskrivs ofta som smaken av protein men finns även i grejer som alger, tomat, svamp och soya och den är grym på att lyfta fram andra smaker. Tänk aromatkrydda, vilket är en kemisk framställd slags umami, så kanske det blir tydligare. 

Folk klagar så mycket på kassler. Varför anses det inte vara någon fin mat och vad ska man ha för sås till?
//Maja

Svar:
Kassler är den försvenskade versionen av tyskarnas ”kasseler” och består av saltat, varmrökt fläsk som kan komma från flera olika delar av grisen även om vi i Sverige nästan alltid använder kotlettraden. Att kassler inte anses vara ”fin” mat beror nog på att det blev en populär charkis på 70-talet när matlagning handlade mycket om att piffa upp halvfabrikat och man hade dille på att gratinera och lägga konserverade ananasskivor på grejer. Att vi fortfarande nästan bara äter nitritspäckad industrikassler i Sverige bidrar nog till dess tveksamma rykte även om jag håller med om att det börjar bli dags för en modern hantverksversion, inte bara på grund av hälsa och miljö utan för att kassler ju är ganska gott faktiskt. På frågan om vilken sås man ska ha till svarar jag senap. Att som i Tyskland äta kassler med surkål, potatis och senap tycker jag låter som en bra idé eller varför inte använda den i en mysig choucrote?

En kompis till mig påstår att man inte ska ha salt i pastavattnet och detta är ständigt pågående diskussion. Vad säger du? 
//L.J

Svar:
Om det är en diskussion, så har jag iallafall aldrig hört talas om den. Det italienska ordet för pasta som saknar salt, ”sciocca” betyder trots allt även ”dumskalle”. Pastavatten saltas för bättre smak och konsistens. Den enda orsaken jag kan se till att koka pasta i osaltat vatten är om man vill dra ner på saltintaget eller för att balanser upp en salt sås. Däremot finns det en debatt om NÄR man ska tillsätta saltet, i kallt eller kokande vatten.

Har du en egen fråga till Cafés foodie? Skicka den till crambyjonas@gmail.com.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.