Främlingsfientliga startade hatstorm över den här bilden – trodde det var kvinnor i burka

Alla blir inte glada av att se en tom buss. När en bild på tomma säten delades på Facebook möttes bilden av arga kommentarer – ett antal främlingsfientliga personer trodde nämligen att det rörde sig om kvinnor i burka.

Nanna von Knorring  |  Publicerad 2017-08-01 16:11  |  Lästid: 2 minuter

Simon Andersson från ”Inte rasist, men”, en antirasistisk sajt som granskar Sverigedemokraterna, delade under måndagskvällen en bild på en tom buss med texten ”Vad tänker folk om detta??” i Facebook-gruppen ”Stoppa maktmissbruket”, en grupp som många främlingsfientliga är aktiva i.

I mångas ögon föreställde bilden dock inte alls en buss – utan kvinnor i burka. Andra användare försökte, i vissa fall förgäves, upplysa om vad som faktiskt syntes på bilden, nämligen ett gäng tomma säten.

Här följer en rad skärmdumpar ur kommentarsfältet:

För Aftonbladet berättar Simon Andersson att han inte blev förvånad över reaktionerna.

– Den Sverigevänliga rörelsen ser vad de vill se och tar tillfället i akt för att få hata. Den här gången räckte det tydligen med ett par tomma säten i en norsk buss, säger han till Aftonbladet.

Samma bild har tidigare delats i en norsk invandringskritisk grupp på Facebook, något Viralgranskaren uppmärksammat. Då var det Sindre Beyer, strategisk rådgivare på en reklambyrå i Norge, som ville utföra ett experiment i en främlingsfientlig grupp han bevakat i några månader. Även då fylldes kommentarsfältet av hatiska kommentarer om kvinnor klädda i burka.

– Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning, och det är en blandning av konspirationsteorier, rasism och främlingsfientlighet, säger han om gruppen till Viralgranskaren.

Läs också:

Våra spermier dör ut – och forskare varnar för att vi också kan göra det

Att köpa hämtmat gör dig lyckligare visar ny forskning

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-14 16:08